eur:
386.07
usd:
356.49
bux:
68975.36
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Beszervezésért fizetnek a cégek - lapszemle

Tudni szeretnék a pedagógusok, hogyan dönt a kormányzat az iskolaigazgatókról. Nőtt a születéskor várható élettartam.

A Magyar Idők arról ír, hogy mivel a bérrendezés sem a magán-, sem az állami szektorban nem segített a munkaerőhiányon, egyre több vállalat úgynevezett toborzási bónusszal próbál munkaerőt szerezni. A lap szerint a MÁV-nál például 35 ezer forint jár annak a dolgozónak, aki új munkavállalót szervez be a vasúttársasághoz.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: több pedagógus szervezet is azt szeretné, ha a jövőben megindokolná az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy miért utasítja vissza egy-egy iskolaigazgató posztért induló jelölt pályázatát. Van ugyanakkor olyan érdekvédelmi szervezet, amely két ciklusban maximalizálná a kinevezhetőség időtartamát.

A Világgazdaság összeállítása szerint tavaly kissé nőtt, az előző évi 75,7 évről 75,9 évre emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon, de még így sem sikerült elérni a 2014-es szintet, ami 76 év volt. A lap megjegyzi, hogy az EU-átlag a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján 80,6 év volt 2015-ben. Magyarországon a nők jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak: körükben tavaly 79,2 év volt a várható élettartam, míg a férfiaknál csak 72,4 év.

A Portfolio cikke szerint hiába nőtt jelentősen a minimálbér összege Magyarországon, a most beindult béremelési folyamat még mindig elmarad ahhoz képest, mint amit Romániában és Bulgáriában láthatunk. A románoknál emellett látványosan nő a termelékenység, Magyarországon azonban leginkább csak stagnál.

A Napi.hu arról ír, hogy az építőipar kilátásait egyetlen számba sűrítő bizalmi index a júliusi további javulással történelmi csúcsra jutott, a GKI építőipari felméréseinek 22 éve során még sosem állt ilyen magasan. Az indexet a szakértők szerint a rendelésállomány tornázta fel.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya, aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel, és csak a maradék az étkezési minőségű gyümölcs. A gazdasági portál által megkérdezett szakértő az Európai Unióban 3 millió tonnás terméskieséssel számol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az atomenergiában bízik Robert Fico – új erőművet építene
tudósítónktól

Az atomenergiában bízik Robert Fico – új erőművet építene

Egy új, száz százalékban állami tulajdonban lévő atomerőmű építését tervezi a szlovák kormány. Robert Fico miniszterelnök szerint Szlovákia nem halogathatja sokáig egy új erőmű építését, arra számít ugyanis, hogy az elkövetkező húsz évben nagyjából 80 százalékkal nőhet az ország villamosenergia-fogyasztása.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×