eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Veszélyes tévhit a rotavírusról

Veszélyes tévhit a rotavírusról

Átalakul a rotavírus szezonja, figyeljenek oda a családok!

Tévhit, hogy csak az influenzaszezonban nő meg a rotavírus-fertőzések száma - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György hangsúlyozta: az év bármely részében elfordulhat a főként csecsemőket veszélyeztető megbetegedés.

A rotavírus a járványosan terjedő, legerősebb tünetekkel - magas lázzal, hányással, hasmenéssel járó - vírusfertőzés. A veszélyét egyrészt a veszélyeztetettek magas száma jelenti, ugyanis egy rotajárványnak annyi fertőzöttje is lehet, mint egy influenzajárványnak. A másik veszélye a nagyfokú folyadékvesztés miatti kiszáradás, ami olyan mértékű lehet, hogy kórházi kezelésre van szükség.

"Bár a főszezonja az influenzaszezon volt, de az utóbbi időben kisebb-nagyobb járványokkal találkozunk év közben is -

úgy tűnik, hogy a rotavírus is egész évessé kezd válni.

A bárányhimlő is ilyen volt: régen csak decembertől márciusig volt jellemző, most pedig még a múlt héten is voltak bárányhimlős betegeim a rendelőben - mondta Póta György.

A legveszélyeztetettebbek a csecsemők, akiknél a folyadékhiány élettani okokból hamar súlyos állapothoz vezethet, de veszélyes a rotavírus a kisgyerekekre, az idősekre, a keringési betegekre is.

A megelőzést a védőoltás jelenti, az oltóanyag csak hat hónapos korig adható, a gyerek később már nem kaphatja meg. Így hiába "megy végig" a vírus az egész családon, a felnőttek sem olthatók be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×