eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Schneller: minden a főváros meggyengítése irányába mutat - lapszemle

Schneller István volt főépítész a Magyar Nemzetnek azt mondta, jelenleg minden a főváros meggyengítése irányába mutat. A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy a gyártók által feltüntetettnél jóval több energiát fogyasztanak egyes háztartási készülékek.

Már 2002-ben elkezdődött egy olyan folyamat a fővárosban, amelyet a gazdasági érdekcsoportok nyomulása, leplezetlen városalakító szerepe jellemez, ez a mai napig érezhető a budapesti beruházások kapcsán is – erről is beszélt a Magyar Nemzetnek Schneller István volt főépítész. A szakember szerint az elmúlt hét évben tovább romlott a helyzet, jelenleg ugyanis minden a főváros meggyengítése irányába mutat.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy a gyártók által feltüntetettnél jóval több energiát fogyasztanak egyes háztartási készülékek egy európai uniós felmérés alapján. Habár a jelek szerint a probléma gyökere inkább a szabványosításban, mint a gyártók hozzáállásában keresendő, az is figyelemre méltó, hogy van olyan tévé, amelyik – hasonlóan a dízelautókhoz – észleli, ha tesztelik.

A Világgazdaság szerint nehezen indul be a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott POS-készülékek telepítése, mert a szolgáltatókat megakasztotta a túl speciális terminálok beszerzésének előírása. A pályázati kiírás ugyanis színes, érintőkijelzős POS-készülékek telepítését írta elő a pályázóknak, amit a piac régi szereplői meglepetéssel fogadtak.

Több mint kétmilliárd forintért vehettek igénybe magyar biztosítottak külföldön gyógykezeléseket - olvasható a Magyar Időkben. Döntően olyan kezelésekről van szó, amelyek itthon még nem elérhetők. A cikk szerint genetikai vizsgálatot, speciális sebészeti ellátást, csontvelődonor-keresést, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátást is finanszírozott tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ezenfelül 5,2 milliárdot fizettek ki külföldi biztosítóknak honfitársaink sürgősségi ellátásért.

Vizsgálni fogják, beszámítható-e a pécsi fekete angyal - közli a Magyar Nemzet. Mint írják: részletes, feltáró jellegű beismerő vallomást tett az a baranyai ápolónő, aki a gyanú szerint tudatmódosító szerrel „mérgezte” kollégáit. Arra azonban egyelőre nem adott magyarázatot, hogy mi volt az indítéka.

Bizalmi alapú személyes kapcsolatot ápolt ügyfeleivel Dobrai Sándorné, a Kun-Mediátor Kft. ügyvezetője, ennek volt köszönhető, hogy valakitől egymilliárd forintot tudott kicsalni - tudta meg a Portfolio a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségtől. A Bróker Marcsika néven elhíresült karcagi asszony ellen nemrég vádat emeltek, a 15 éven át tartó csalássorozatért pedig 5-15 év börtön is várhat rá.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy a brit kormány az EU-tagság megszűnése után is biztosítja a legszegényebb fejlődő gazdaságoknak a jelenlegi vámmentes hozzáférést a brit piachoz. Az érintettek között olyan fejlődő gazdaságok vannak, mint Banglades, Sierra Leone, Haiti vagy Etiópia. Ezek az országok a jövőben is vámmentesen exportálhatnak a brit piacra bármilyen árut, fegyverek és hadianyagok kivételével.

A Pénzcentrum.hu a bankok által jelenleg kínált és sokat reklámozott személyi kölcsönöket hasonlítja össze költségeik szerint, illetve a különböző hirdetéseket áttekintve a cikk megállapítja, hogy míg egy éve előfordult, hogy akár luxuskiadásra is szabad felhasználású hitel felvételét ajánlották a pénzintézetek, addig mostanra a személyi kölcsönök pénzügyileg tudatos felhasználására bíztatnak a reklámok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×