eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Molnár Gyula: Áder János és a kormánypártok mutassanak példát

Molnár Gyula: Áder János és a kormánypártok mutassanak példát

Az MSZP elnöke nem látja reálisnak, hogy több tiszteletet adjanak egymásnak a politikai erők, felgyorsítaná az eurócsatlakozást, és ellenzi a reklámadó emelését – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Gyula közölte: ősszel készül tárgyalni a többi baloldali párttal az együttműködésről.

Bár valóban jó volna, ha – Áder János köztársasági elnök felszólítása nyomán – a politikai pártok valóban több tiszteletet adnának egymásnak, ám előbb az államfőnek, illetve a kormánypártoknak kellene példát mutatniuk – vélekedett Molnár Gyula, az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ez olyasmi, mint amikor a nehézsúlyú bokszoló miután lenyom egy hatalmas sallert a pehelysúlyúnak, azt mondja, hogy béküljünk ki és tárgyaljunk.

Nem tárgyalni kell előbb, hanem előbb gesztust kell tenni. Azt mondom, hogy Áder János mutasson példát. Szólítsa fel például a Fideszt arra, hogy legyen érdekegyeztetés a munkavállalókkal, legyen újra Idősügyi Tanács – csak hogy párat mondjak – legyen érdekegyeztetés az önkormányzatokkal, és a politikai pártoknak ne diktátum legyen, hanem tárgyalás. Ezután azt mondom, hogy el lehet azon gondolkozni, hogy van-e értelme. Ma már persze reálpolitikus vagyok. Szerintem háromnegyed-egy év múlva olyan csatazaj lesz Magyarországon, hogy nemhogy a békés hangot, hanem gyakorlatilag a pofonok csattanását is el fogja nyomni az ágyúdörgés, így ezt ma nem látom reálisnak” - fogalmazott az MSZP elnöke.

Molnár Gyula: Áder János és a kormánypártok mutassanak példát

Molnár Gyula a kormány uniós politikáját kritizálva úgy vélte, hogy Európa nem arra tart, amerre a miniszterelnök jósolta, ezért – hogy Magyarország ne maradjon ki a szorosabb integrációból – sokkal intenzívebben kellene dolgozni az eurozóna-csatlakozáson.

„Mert az jelenthet garanciát arra, hogy a két sebességben mi nem a rükvercben, hanem az 1-es sebességben leszünk. Nem tudom kiverni a fejemből azt a gondolatot, hogy Orbán Viktor azért nem akarja ezt, mert a gyorsabban haladó Európának feltétele lesz például az európai ügyészség elfogadása, és valószínűleg nem akar beengedni ide európai ügyészeket” - mondta Molnár Gyula.

A baloldali pártok összefogását illetően a pártelnök a következőket mondta: „Úgy gondolom, hogy

mindenki próbálja meg a saját testtömeg-indexét növelni, mindenki érje el azt a súlyt, ami úgy érzi, hogy az számára a tárgyalási alap.

Akkor üljünk le, legyen ez egy ünnepélyes pillanat akár, és mondjunk igeneket és nemeket. Azt mondom, hogy ősz az a pillanat, amikor erre vissza lehet térni, addig mindenki gyűjtsön erőt. De az mindenki számára legyen világos, hogy a végén össze kell adni az erőket, mindenkinek kell adni valamit a szuverenitásából”.

A reklámadó emelésére vonatkozó előterjesztést elutasította az MSZP elnöke.

„Az MSZP általában nem támogatja azt, hogy ezen a média-területen további adminisztratív eszközökkel próbálják meg kordában tartani a számukra nem kedvező médiát” - jelentette ki.

Molnár Gyula hozzátette: a médiacégeknek is hozzá kell járulniuk az állam finanszírozásához, ám nem büntető alapon.

„Az MSZP-nek vannak szervezeti hiányosságai Debrecenben”

Az MSZP-nek vannak szervezeti hiányosságai Debrecenben – ismerte el a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában a debreceni önkormányzati időközi választás nyomán. Molnár Gyula hozzátette: hamarosan létrehozzák a párt országos választási bizottságát, amely felülírhatja a szocialisták helyi szervezeteinek döntéseit.

Az MSZP jelöltje negyedik helyen, kevesebb mint 5 százalékos eredménnyel végzett nemrég a debreceni önkormányzat időközi választáson. Ezzel Molnár Gyula sem volt elégedett, bár hangsúlyozta, hogy hagyományosan jobboldali körzetet érintett a voksolás.

„Ez egy elbaltázott dolog volt,

ebben egyetértek. Szervezeti értelemben látom a feladatunkat, és azt a tanulságot nyilván levontuk, hogy a 2018-as választásra ezeket a dolgokat egyértelműen helyre kell raknunk” - véli az MSZP elnöke.

Molnár Gyula hozzátette, hogy a szocialisták helyi szervezetének vezetője a voksolás után lemondott, tehát elismerte felelősségét az ügyben.

„Szervezeti értelemben nagyon feszes ez a párt. Mindig azt a vicces mondatot szoktam mondani, hogy

ha össze lehetne hasonlítani a dolgot, akkor a Fidesz egy kaszárnya, mi pedig a másik k-betűs szó vagyunk.

Az a kérdés, hogy az ember melyikben tölt el szívesebben időt. Fájó szívvel mondom, hogy választási időszakban sajnos nincs helye a belső demokráciának. Úgyhogy Botka László megválasztása után belátható időn belül létre fogjuk hozni az országos választási bizottságot. Ez az a szerv, ami képes lesz arra, hogy a helyi szervezetek döntéseit felülírja” - közölte Molnár Gyula.

A szocialista párt május 27-én tartja következő kongresszusát, ám Molnár Gyula nem azonnal hozná létre a párt országos választási bizottságát. E testületet egyébként várhatóan Botka László vezetheti a párt miniszterelnök-jelöltjeként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×