eur:
393.04
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Ezért jöhetne hozzánk az új Tesla-gyár - hetilapszemle

A Tesla új európai gyáráért zajló versenyről ír a Heti Válasz, az államadósság helyzetéről beszélt Hárshegyi Frigyes a Figyelőnek.

A Heti Válasz arról ír, több érv szól Magyarország mellett, mint ellene a Tesla, ötmilliárd eurós beruházással felépülő európai gyáráért zajló versenyben. A lap szerint a pár éven belül 17 ezer embert foglalkoztató trendi és innovatív cég megjelenése nem csak a hazai fiatalok itthon tartására, sőt hazacsábítására lenne alkalmas, de egész Európából vonzana munkatársakat.

A döntéskor fontos szempont lesz, hogy mennyi támogatást kap a kormánytól az új üzem. Magyarország mellett szólhat, hogy az EU szabályozott regionális támogatási térkép alapján akár a beruházási érték 50 százalékáig nyújthatunk társaságiadó-kedvezményt, és készpénztámogatást. Nem kedvez azonban számunkra, hogy idehaza alacsony az elektromos mobilitás.

A Figyelő Hárshegyi Frigyessel, az MNB egykori alelnökével közöl interjút. A szakember azt mondta, pénzügyi káosz lett volna akkor, ha 1990-ben a kormány bejelenti, nem fizeti vissza a magyar államadósságot. Hárshegyi Frigyes szerint az SZDSZ ez irányú ötlete mögött Soros György áll.

A pénzügyi szakember úgy tartja, jó a jelenlegi monetáris politikai irány, azonban nagy kár, hogy kevés bankhitel áramlik a kis- és közepes vállalkozókhoz. Az államadósság finanszírozásáról azt mondta, nálunk most nagyon jó az irány, mert egyre kisebb benne a devizarész. Így egy globális pénzügyi sokk esetén sem leszünk kitéve a külföldi befektetők kénye-kedvének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×