eur:
387.21
usd:
356.32
bux:
68304.24
2024. május 17. péntek Paszkál
Esős hétvégének örülhetünk

Esős hétvégének "örülhetünk"

A csütörtöki napsütés átmeneti hangulatjavító körülmény, péntektől romlik a helyzet. Sok eső, erős szél, narancs riasztás, de legalább nem lesz hideg...

A Kárpát-medence fölé a nyugat-európai ciklon előoldalán délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, egyre melegebb léghullámok érkeznek - írja a met.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig narancs riasztást adott ki. Közleményük szerint közepes esélye van heves zivatarok kialakulásának, amelyek károkozó széllel vagy jégesővel (nagy méretű jég) járhatnak csütörtök éjjel, péntek hajnalban. A leginkább érintett területek Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék.

Keleten lesz rosszabb idő

Csütörtök délutántól labilizálódik a légkör a met.hu szerint, de zivatarok kialakulása inkább majd csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban várható főként a középső és keleti, északkeleti országrészben. A péntek délelőtt kelet, északkelet felé visszahúzó, távolodó csapadékrendszer mögött csak átmenetileg stabilizálódik a légkör, csökken a felhőzet. A déli, kora délutáni óráktól kiemelten először az északi országrészben intenzív zivatarfelhők kialakulása várható.

Péntek délután nagyobb számban az északi megyékben és az Alföldön intenzív zivatarokra lehet számítani, melyek kelet felé helyeződnek át. Kiemelten Észak-Magyarországon, az Alföld északi felén helyenként heves zivatarok kialakulása is valószínű, melyekhez 70-100 km/h-s szélroham, nagyobb méretű jég is társulhat. Az egymást követő záporokból, zivatarokból leginkább északkeleten 20-30 mm feletti csapadék hullhat. Ugyanakkor heves zivatar az Alföld déli részén, kisebb eséllyel a Dunántúlon is kialakulhat. Este legjobb eséllyel keleten lehetnek még szórványosan zivatarok.

Mire számíthatunk jövő keddig?

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Több helyen lehet zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megerősödhet, zivatar környezetében viharossá fokozódhat.

A hőmérséklet az ilyenkor megszokott körül vagy kevéssel a fölött alakul.

Átmeneti, kisebb lehűlés keddtől valószínű.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×