eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Hadihajó cirkál a Balatonon

A Balatonon teljesít szolgálatot egész nyáron a honvédség egyik hajója, amely katasztrófavédelmi és polgári védelmi feladatokat lát majd el – mondta az InfoRádiónak Daruka Norbert százados, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztályának parancsnoka.

Már negyedik éve, hogy az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja nevű tűzszerész járőrhajója a hajózási szezonban a Balatonon kezdi meg a munkát.

"Ez elsősorban a kiképzés miatt fontos, ugyanis az alakulat döntően a folyamon teljesít szolgálatot, a tavi hajózás pedig teljesen más.

Az állományunknak így lehetősége van a tavi manővereket gyakorolni,

az itteni időjárási körülményeket tekintetbe venni, hiszen a Balatonon nagyobb hullámok vannak, mint a folyamokon és egészen más szabályok vonatkoznak erre a területre" – mutatott rá az alosztályparancsnok.

Másrészt – tette hozzá Daruka Norbert –

a járőrhajó részt vesz a védelmi munkálatokban is a polgári védelemmel és a rendőrséggel együttműködve.

„Ha úgy hozza a sors, akkor a civil lakosság is találkozhat a járőrhajóval. Ugyanis ha a balatoni fürdőzések során találnak különböző robbanószerkezeteket, riasztják a Magyar Honvédség tűzszerész-ügyeletét, a tűzszerész kollégákat pedig a hajó segítségével juttatjuk el az érintett területekre” - mondta el a százados.

Hadihajó cirkál a Balatonon

Azt is jelezte, hogy a hajó bevonásával gyorsabb és hatékonyabb munkát tudnak végezni.

„A Baja Balatonra telepítésével az elsődleges cél az volt, hogy

legyen a helyszínen egy olyan technikai eszköz, amely riasztható és rövid időn, akár órákon belül bevethető.

Enélkül akár több napba is telhetne, hogy a tűzszerészek, a tűzszerész búvárok az adott helyszínekre jussanak és merülhessenek. A nyári hónapokban ez különösen problémákat okozhatna” - mutatott rá az alosztályparancsnok.

Elmondta, hogy 1954-ben készült a balatonföldvári hajógyárban a hajó teste, amelyet a legmodernebb eszközökkel: radarral, környezetbarát motorokkal, és különböző technikai eszközökkel szereltek fel, hogy a mai kor kihívásainak megfeleljenek. A hajó egyébként 13 méter hosszú, 10,5 tonna vízkiszorítású, és teljesen gazdaságos az üzemeltetése.

„A Baja a balatonakarattyai honvéd hadikikötő környékén fordulhat elő, de a kollégák minden közösségi rendezvényen, ahol kérik a jelenlétet, meg fognak jelenni. Így találkozhatni lehet majd velük a csopaki kikötőnél, Siófok környékén és tulajdonképpen az egész Balatonon” - mondta Daruka Norbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×