eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Boross Péter szerint Kelet-Európa az EU túlélésének kulcsa

Boross Péter szerint Kelet-Európa az EU túlélésének kulcsa

Eljött az álmokból élő Nyugat-Európa alkonya - mondta az egykori miniszterelnök a Sonline.hu-nak. Szerinte ha hagyják érvényesülni a kelet-európai országokat, akkor van esélye az Európai Uniónak, de Brüsszelt nem ártana lecserélni egy másik központra. Boross Péter úgy véli, csakis a védekezés az egyetlen esélyünk a következő évtizedekben.

"Európa jövője beborult, egy hanyatló korszakában van egy úgymond: fehér civilizáció, amely hosszú távlatokban – évszázadokra kell gondolni – megítéltetett és könnyűnek találtatott. De belátható távolságban küzdeni kell, hogy a romlás virágai ezen a kis területen, amit hazánk jelent, ne nyíljanak olyan mennyiségben. Lényeges kérdés, miből lehet kimaradni e nagy mélybe zuhanás közben a szellemi, morális szempontból tönkretett, vagy tönkretétel előtt álló Európában. Nyugat-Európa alkonya, ami egyértelmű. Kérdés az, hogyan lehet megúszni? A Nyugat-Római Birodalom is széthullott, míg a kelet-római még vagy ezer évig élt" - mondta az Orbán Viktorral jó, kölcsönös megbecsülésen alapuló kapcsolatot ápoló egykori miniszterelnök a sonline.hu-nak.

A migrációval kapcsolatban azt is elmondta, hogy "védekezni kell az ellen, hogy ennek a másik kultúrának a képviselői ne özönljenek be túlzott mértékben. Amíg kevés és szállingózó a bevándorlás, addig az integrációban is van eredmény, ám amikor tömeges és elér egy meghatározott mennyiséget, abban a pillanatban az öntörvényei szerint kezd élni. És visszahódítja magának a korábban integrálódásra képes vagy hajlamos elemeket is. Tehát ez a hit és felfogásrend, ami a bevándorlókat jellemzi, az legyőzi a hit és elvek és korlátok nélküli európai szellemet. Ezért nagyon lényeges a védekezés, annak minden kockázatával együtt."

A Trump-kormányzat olyan, mint az Antall-kormány volt

"A történelem azt bizonyítja, hogy tizenöt évnél hosszabb időre előre tekinteni nem nagyon lehet. Egy azonban biztos, Ázsia jön föl, Nyugat-Európa megy le, az Egyesült Államokban pedig Trump ugyanolyan helyzetbe került, mint mi, az Antall József vezette kormány, hogy a választás után létrejöhettünk, de apparátus nélkül. Felépíteni egy országot ilyen feltételek nélkül kétséges. Magam részéről nem látom lefutottnak, ami Amerikában Trump és egy hatalmas, a mi szóhasználatunk szerinti liberális erőtényező között zajlik" - mondta Boross Péter.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×