eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Paksi bővítési miniszterjelölt: támogatás és kritikák

Paksi bővítési miniszterjelölt: támogatás és kritikák

Támogatta az Országgyűlés gazdasági bizottsága a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezését.

Nincs alternatívája Magyarországnak más, mint hogy ezt az erőművet megépítse - hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán.

"Azt gondolom, hogy anélkül, hogy új alaperőművet építenénk a következő időszakba, anélkül nem tudjuk megoldani Magyarországnak a stabil energia-ellátását és ez gazdaságpolitikai, nemzetbiztonsági és számtalan vonzatot jelent."

Beszámolójában a jelölt rámutatott, hogy korábban 31 évig dolgozott az atomerőműben, ahonnan vezérigazgató-helyettesként vonult vissza.

Jelenlegi paksi polgármestersége előtt pedig megújuló energiával foglalkozott.

Süli János kitért arra is, hogy komoly feladat az építkezés megkezdéséig annak megszervezése, hogy valóban 40 százalékos legyen a beruházásban a magyar beszállítók aránya, ahogy azt az orosz-magyar szerződésben rögzítették.

Bencsik János a Fidesz részéről támogatta a kinevezést.

"Hogyha egy embernek az életében a szakértelem, az emberi tartás és a közösség iránti elkötelezettség, közösségi szolgálat megvan, az akár miniszteri posztra is alkalmas lehet, tehát jó szívvel tudom támogatni Süli urat."

A szocialista Szakács László viszont hiányolta az erős társadalmi felhatalmazást a paksi beruházásról szóló döntés mögül és hiányolta a bővítés előkészítésének átláthatóságát.

"Szakértelem, tartás, tisztesség, ugye ezt mondta Ön, és úgy gondolom, hogy mi ezt látjuk a miniszter-jelöltben, mi azt nem látjuk, hogy ilyen minisztériumra szükség lenne Magyarországon, ami egy titkos Orbán-Putyin paktumot kellene, hogy végrehajtson."

A jobbikos Volner János szakmailag támogatta a jelöltet, későbbi tartózkodását részint a projekt titkosításával indokolta.

"Jelenleg a gazdasági bizottság jogosult lenne dönteni az erőmű bővítésével kapcsolatos több kérdésben, viszont

a bizottságunk tagjainak sincs betekintése a megtérülési számításokba, a hatástanulmányokba és felelősen gyakorlatilag egyik országgyűlési képviselő sem tud ebben a kérdésben állást foglalni."

Szél Bernadett, az LMP részéről viszont úgy vélte, hogy a kormány máig nem adott válaszokat alapvető kérdésekre az általa ellenzett beruházás ügyében.

"Itt arról van szó, hogy Vlagyimir Putyin leadta a megrendelést Orbán Viktornak, hogy őneki egy miniszterre is szüksége van annak érdekében, hogy az Európai Unióban kellőképpen villantani tudjanak ezzel a beruházással, Orbán Viktor pedig megtette, amit Vlagyimir Putyin megkövetelt."

Süli János szerint a lakosságnak nincs elegendő információja a felelős döntéshez, és nincs szükség népszavazásra erről a kérdésről, mivel titkos paktum sem történt, hiszen 2009-ben döntött a parlament a projekt előkészítéséről, és a bővítés utolsó fázisát kivéve mindig is többpárti támogatása volt a beruházásnak.

A gazdasági bizottság végül 9 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett alkalmasnak találta a jelöltet a tárca nélküli miniszteri posztra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×