eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A kormánytagok "D-típusú átvilágítását" javasolja a Jobbik

Ez az eddiginél szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítást, a családtagokra és a szűkebb környezetre kiterjesztett pénzügyi-vagyoni vizsgálatot és elmeorvosi vizsgálatot írna elő a kormány tagjainak.

A Jobbik a kormánytagok három pillérből álló, "D-típusú átvilágítását" szeretné elérni - közölte Vona Gábor pártelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint az eddiginél szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítást, a családtagokra és a szűkebb környezetre kiterjesztett pénzügyi-vagyoni vizsgálatot és elmeorvosi vizsgálatot írna elő a kormány tagjainak.

Vona Gábor javaslatát - amelyet a kodifikációt követően az Országgyűlésnek is benyújtanak -

azzal indokolta, hogy a mindenkori kormányt semmilyen irányból ne lehessen zsarolni.

Mint mondta, belpolitikai és nemzetközi indokok is alátámasztják a teszt szükségességét.

Értékelése szerint megromlott a belpolitika kapcsolata a társadalommal, a politika elveszítette hitelességét, s a "helyes rend" irányába tett erőfeszítések helyett az uralkodás, a lopás és a hazudozás jellemzi a kormányt.

A Jobbik elnöke kifejtette, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálaton előírnák, hogy az illető semmiféle ügynöki tevékenységet nem folytathatott, megnéznék a különféle szolgálatokkal való kapcsolatát, az előző rendszerben végzett bármiféle nemzetbiztonsági múlt pedig kizáró okot jelentene.

Vizsgálnák a nemzetközi szervezetekkel, külföldi és hazai érdekcsoportokkal, pénzügyi körökkel fennálló kapcsolatot is - tette hozzá.

A pénzügyi pillérről szólva elmondta, hogy évente vagyonosodási vizsgálattal erősítenék meg az ellenőrzést, emellett megvizsgálnák a korábbi vállalkozói tevékenységet, korrupciógyanús eseteket.

Vona Gábor a mentális-pszichés alkalmassági vizsgálatra vonatkozóan pedig azt mondta: azt évente vagy kétévente megújíttatnák arra hivatkozva, hogy az illetőnek megváltozhat a mentális helyzete és alkalmatlanná válhat a feladatellátásra.

Arra a kérdésre, hogy pártja hogyan szerepelne egy ilyen átvilágításon, azt felelte: olyan kormányt állítana össze, amely minden szempontból átmenne. Megjegyezte, 2004 óta vannak olyan érzései, hogy szükség lenne az elmeorvosi vizsgálatra, s ez az elmúlt időszakban tovább erősödött benne.

A Jobbik pomázi elnökének kilépését firtató kérdésre azt felelte, szíve joga megtenni, ha nem kíván együtt dolgozni a kormányváltás érdekében, elfogadták a döntését. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a távozók miatt gondolkodik-e azon, hogy változtat a Jobbik politikáján.

A pártelnököt megkérdezték arról is, hogy választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton civil aktivista. Azt felelte, szerinte nem széles körű ellenzéki, hanem széles körű társadalmi összefogásra van szükség a kormányváltáshoz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×