eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Terrorcselekmény a szentpétervári robbantás - a nap hírei

Terrorcselekmény a szentpétervári robbantás - a nap hírei

Már kedden szavazhat az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosításáról, a törvényalkotási bizottság szigorított a tervezeten. Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord. Napi hírösszefoglaló.

Szentpéterváron a legutóbbi jelentések szerint 11-en meghaltak és 39-en megsebesültek, amikor robbantás volt a metróban. Az orosz főügyészség szerint terrorcselekmény történt. Az egyik orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a robbantás feltételezett elkövetője látható. A hatóságok találtak egy fel nem robbant pokolgépet az egyik metróállomáson. Szentpéterváron lezárták az összes metróállomást, és Moszkvában is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a metróhálózatban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium információja szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári robbantásnak.

Nem látnak esélyt a tartós szíriai békére Bassár el-Aszad államfő hatalmon maradásával az uniós tagországok külügyminiszterei. A tárcavezetők a luxembourgi tanácskozáson elfogadott nyilatkozatban felszólították Damaszkuszt és a rezsim támogatóit, elsősorban Oroszországot, hogy tegyenek meg mindent a harcok beszüntetéséért és a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatásáért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak hangsúlyozta: előbb békét kell teremteni Szíriában, és utána kell az ország vezetésének jövőjével foglalkozni. Hozzátette: megállapodást sürget Brüsszel és a líbiai vezetés között az Európára háruló bevándorlási nyomás miatt.

Szigorított a felsőoktatási törvény külföldi intézményekre vonatkozó módosításán az országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége. Ez alapján a feltételeket nem teljesítő intézmények 2018 szeptembere helyett már januártól nem vehetnének fel elsős hallgatókat. A kormánypárti javaslatról várhatóan már kedden szavaz a parlament. Korábban az MSZP és az LMP is azt kérte, hogy a javaslatot vegye le a napirendről az országgyűlés. A Jobbik szerint a módosítás veszélyezteti a határon túli magyar egyetemek működését. A Demokratikus Koalíció népszavazást helyezett kilátásba az ügyben. A Közép-európai Egyetem diszkriminatívnak tartja az indítványt. A kormány előterjesztése a jövőben államközi szerződéshez kötné a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működését.

A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége szerint nem járhat magas színvonalú tevékenységet folytató egyetemek bezárásával a külföldi felsőoktatási intézményekre vonatkozó tervezett új szabályozás. A testület állásfoglalásában egyetért az egyértelmű szabályozás elvárásával, de kifogásolja, hogy a javaslatot előzetesen nem véleményezhette. A rektori konferencia azt kéri, hogy a több intézményt és nemzetközi szerződést is érintő jogszabály csak 2019 szeptemberében lépjen hatályba, hogy addigra minden érintett meg tudja teremteni a szükséges feltételeket. Korábban nyilatkozatban állt ki a Közép-Európai Egyetem mellett az ELTE vezetése és az intézmény doktorandusz önkormányzata.

Levette eheti napirendjéről a reklámadóról szóló törvény módosításának vitáját az Országgyűlés. A kormány múlt héten nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amely szerint a reklámadó mértéke az eddigi 5,3 százalék helyett idén január és június között 0 százalék lesz, majd június elsejétől 9 százalékra emelkedik. A Magyar Reklámszövetség szerint meg kell szüntetni az adófajtát, mert az a teljes magyar gazdaságra káros.

Kétéves futamidejű lakossági állampapírt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ 50 milliárd forint értékben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az új fix, 2 és fél százalékos kamatozású kötvényt mától lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál. Egészen újfajta állampapírok is jöhetnek - erről is beszélt az InfoRádiónak Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Pálffy Ilona és Patyi András, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának beszámoltak a tavalyi országos népszavazás tapasztalatairól is. A választási iroda elnöke arról beszélt, hogy a népszavazási eljárásban több probléma is kiderült, amelyet szerinte törvénymódosítással lehetne orvosolni. Továbbá tisztázni kellene a kampányköltés szabályait és szükséges lenne lerövidítni a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt. Indokolt lenne tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök, mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait.

Nyílt levében tiltakozott az Operaházban 2014 óta érvényben lévő kollektív szerződés váratlan felmondása miatt az intézményben működő független szakszervezet. Az érdekképviselet vezetői pénteken egy e-mailből értesültek arról, hogy a munkáltató július 31-vel indoklás nélkül felmondja a megállapodást. Bárány Balázs Péter az érdekképviselet elnöke az Inforádióban elmondta: az eljárás nem szabályszerű, érthetetlen és kiszolgáltatott helyzetbe hozza a dolgozókat. Hozzátette: csütörtökön egyeztetés kezdődik a helyzetről.

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord, valamint a budapesti legmagasabb minimumhőmérsékleti napi rekord is. Újpesten 26,4, Edelényben 27 Celsius-fokig melegedett a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: János-hegyen 13,3 fokot mértek reggel, ezzel megdőlt a 1985-ben Ferihegyen regisztrált 12,2 Celsius-fokos csúcs. Az előrejelzés szerint keddtől mérséklődik a meleg.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×