eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

A CEU továbbra sem érti

A Közép-európai Egyetem (CEU) a felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását követeli.

„A magyar kormány tisztviselőivel folytatott tegnapi megbeszélést követően a Közép-európai Egyetem (CEU) továbbra sem győződött meg arról, hogy a kormányzat belátná, milyen hatásai lesznek a törvénytervezetnek. A Közép-európai Egyetem továbbra sem érti, hogy miért van szükség a törvényre, ismerve az egyetem magyar törvényekkel teljes összhangban történő működését, és az egyetemi élethez nyújtott hozzájárulásának széleskörű elismertségét” - közölte az intézmény.

Michael Ingatieff elnök-rektor és Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes szerda este találkozott Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral.

"Továbbra is szándékunkban áll párbeszédet folytatni a kormányzattal, de a benyújtott törvénytervezetet nem tudjuk az egyeztetések alapjául elfogadni," mondta Ignatieff. "Megismételtük és fenntartjuk azt a kérésünket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására."

A CEU üdvözölte az Egyesült Államok Nagykövetségének állásfoglalását, amelyben aggodalmukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban. Michael Ignatieff vasárnap Washingtonba utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét az amerikai törvényhozóknak és a médiának.

A felsőoktatási törvény tervezett módosítása nehéz helyzetbe hozná az intézményt. Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, hogy nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív és nem a CEU ellen szól a kezdeményezett módosítás.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×