eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Hova költözzünk? - lapszemle

Jóval több a szervdonor – írja a Magyar Idők. Egyre többen veszik igénybe az első házasok adókedvezményét - közölte a Világgazdaság.

Jóval több a szervdonor – írja a Magyar Idők. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs iroda igazgatója arról tájékoztatta a lapot, hogy húsz százalékkal emelkedett az adományozások száma. Tavaly már több mint 500 ilyen műtétet hajtottak végre, ráadásul jelentősen csökkent a várakozási idő, mióta Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsereszervezethez.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy a legfrissebb ombudsmani jelentés szerint sérültek a fogva tartott betegek jogai. Székely László előre be nem jelentett látogatása után az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben megállapította, hogy túlzsúfoltak a kórtermek, tizenöten vannak egy szobában, tömött sorokban állnak az emberek a koszos vécé előtt. A fogvatartottak sokkoló bántalmazásokról is beszámoltak, és kiderült, hogy szabad levegő csak járni tudóknak jár.

Egyre többen veszik igénybe az első házasok adókedvezményét - közölte a Világgazdaság. A napilap szerint havonta átlagosan 17 ezren érvényesítették az első házasok kedvezményét tavaly. Az elmúlt évtől az adóalap-kedvezményként érvényesíthető összeg 31 250 forintról 33 335 forintra emelkedett, illetve a 16 százalékról 15 százalékra csökkenő szja-kulcs mellett is havi ötezer forint maradt a kedvezmény mértéke.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy kedvező döntésre várnak a pályázók az agráriumban. A lap kiemelte, hogy már zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, a tervek szerint az idén összesen 652 milliárd forintra köthet szerződést a nyertesekkel a Miniszterelnökség. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a döntést a sok esetben félkészen beadott pályázatok is lassítják, ráadásul a 2016 végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sem készült fel időben a kérelemdömping kezelésére.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy határozottan ellenzi a Földművelésügyi Minisztérium új javaslatát a Magyar Természetvédők Szövetsége. A szóban forgó tervezet szerint a tárca módosítaná a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló rendeletet, és engedélyezné 0,9 százaléknyi génmódosítású alapanyag felhasználását a „GMO-mentes termék” jelöléssel ellátott termékekben. A természetvédelmi szervezet programvezetője, Fidrich Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet a takarmányoktól kezdve a mézekig valamennyi GMO-mentesnek jelölt élelmiszerre érvényes lenne.

A Portfolio arról készített összeállítást, hogy hova érdemes költözni, a kertvárosba vagy a belvárosba A portál felidézi, hogy a rendszerváltozás óta sokan költöztek a főváros melletti kis falvakba, most pedig a belváros kezdett felértékelődni, elsősorban a turizmusnak és az ehhez kapcsolódó befektetéseknek köszönhetően. Az összeállításból kiderül, hogy melyik élethelyzetben milyen szempontok lehetnek fontosak az ideális lakhely kiválasztásakor.

A Napi.hu-n a mesterséges intelligencia és a munkavállalók kapcsolatáról lehet olvasni. A legújabb elemzések szerint a számítógépek egyre inkább kiváltja az emberi munkaerőt, az Egyesült Államokban 2026-ra hat százalékkal csökkenhet a gyártósorok mellett dolgozó emberek aránya. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia térnyerése hatására átalakul a gazdaság szerkezete és más szektorokban teremtődnek új munkahelyek.

A Pénzcentrum a jegykiadó automatákkal összefüggő legújabb átverésekről ír. A napokban ugyanis számos pénzügyi csalás került napvilágra. A szélhámosok leleményessége nem ismer határokat, ravasz trükkökkel szinte pillanatok alatt kifosztják a bankkártyánk tulajdonosait. A portál bemutatja, hogy mire érdemes figyelni.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×