eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke a következő két és fél évben - a nap hírei

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Paks-2-vel 60 évre rendeződik az ország áramigénye; az LMP az ország eladósodására figyelmeztet. Öt pontos javaslatot küldött az emberi erőforrások miniszterének a Pedagógusok Szakszervezete.

Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke a következő 2 és fél évben. Az uniós tagországok állam- és kormányfői Varsó ellenkezésének dacára választották meg ismét a lengyel politikust. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bejelentette, Lengyelország nem fogja aláírni a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, sőt az állam- és kormányfői ülés egyetlen dokumentumát sem fogja elfogadni. A lengyel külügyminiszter ugyanakkor korábban közölte, Varsó nem változtat európai politikáján.

A 28 uniós tagállam vezetői ezután a migrációs válság kezeléséről tanácskoznak. A résztvevők a gazdaság, a munkahelyteremtés és a versenyképesség kérdésére és az egységes piac elmélyítésére is kitérnek. Pénteken már Theresa May brit kormányfő nélkül ülnek össze a 27-ek vezetői, hogy a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről, illetve a március végi római csúcstalálkozó előkészítéséről egyeztessenek.

A paksi atomerőmű-beruházás révén 60 évre rendezte Magyarország áramigényét és a garantáltan alacsony árakat a kormány - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón az elmúlt 30 év legnagyobb gazdaságdiplomáciai sikereként értékelte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta Paks-2 finanszírozását. Kijelentette: a döntéssel minden uniós jogi akadály elhárult a beruházás 2018-as előkészítése elől.

Az LMP szerint ugyanakkor az Európai Bizottság Paks-2-vel kapcsolatos engedélye nem Magyarország áramellátását, hanem az ország eladósítását garantálja. Az ellenzéki párt közleménye szerint ugyanis a testületi döntés arról szól, hogy az új atomerőmű állami támogatással, vagyis a várható veszteség közpénzből történő finanszírozásával is felépíthető. A Lehet Más a Politika úgy látja a valódi cél 4 ezer milliárd forint kontroll nélküli elköltése. A párt újabb kérdéseket nyújt be a paksi népszavazás érdekében a választási bizottságnak.

Kedvezőnek tartja a magyar gazdaság középtávú kilátásait a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF Magyarországon tárgyaló delegációja ugyanakkor a kockázatokra is felhívta a figyelmet. A valutaalap honlapján közzétett záró nyilatkozat megállapítja, hogy az idén a magyar gazdaság mintegy 3 százalékkal növekedhet, a foglalkoztatottság tovább bővül, a bérek és a nyersanyagok árának emelkedésével pedig fokozatosan felpörög az infláció. A szervezet a kockázatok közé sorolta az euróövezet gazdasági fellendülésének gyengülését, a világkereskedelem lassulását. A szakértők a költségvetés egyenlegének javítását, illetve további strukturális reformok végrehajtását javasolták a kormánynak.

Öt pontos javaslatot küldött az emberi erőforrások miniszterének a Pedagógusok Szakszervezete - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában az érdekvédelmi szervezet elnöke. Galló Istvánné szerint a tanárok jelenleg nem kapnak annyi fizetést, amennyit a kormány az életpályamodell bevezetésékor ígért, szeretnék, ha a 2018-as költségvetésben már megjelenne a bérek rendezésére vonatkozó igényük. A pontok között szerepel a kötelező óraszám és túlmunka díjazásának kérdése is. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bár egyetért az általános iskola évfolyambővítésével, de a 0. osztály bevezetéséről szóló kormánydöntést elhamarkodottnak tartja.

A társadalmi egyeztetés eredményeként 558 javaslat érkezett a Városliget parkjának fejlesztésére – mondta el az InfoRádióban a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő miniszteri biztos. Persányi Miklós megjegyezte: az észrevételek többsége alkalmas a megvalósításra, ezért azok 90 százalékát megpróbálják beépíteni a végleges tervekbe. A Liget Park Fórumokon 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmazták észrevételeiket. Általános igény a Városliget családbaráttá tétele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×