eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Radioaktív anyag kering Európa felett, és a hatóságok nem tudják, honnan származik

Egy mesterségesen előállított radioaktív anyag kering a kontinensen. Kis mennyiségű, de időnként kiugrásokat okoz a mérésekben.

Csak találgatások vannak arról, hogy a jód-131 izotóp hogyan kerülhetett a légkörbe, ahol január óta kering. Norvégia északi részén mérték be először, és később Európa több pontján is felbukkant. A kis mennyiségben jelen lévő anyag észlelését a hatóságok nem jelentették be, valószínűleg azért, mert nem tudják, honnan származhat - írta az Independent.

Egyrészt az okoz fejtörést, hogy a jód-131 többnyire más radioaktív anyagokkal együtt szokott felbukkanni, de most nem ez történt. Másrészt rövid felezési ideje van (amely alatt egy radioaktív anyagban a radioaktív magok száma a kezdeti érték felére csökken), mindössze 8 nap. Ez azt jelenti, hogy az izotóp nemrég kerülhetett a légkörbe.

Egyes összeesküvés-elméletek szerint az oroszok Norvégiában végezhettek titkos nukleáris teszteket. 

A jód 131-et atomrobbantások után, de például a csernobili katasztrófa és a fukusimai robbanás után is észlelték, de használják rák és más megbetegedések gyógyításában is. Az, hogy más radioaktív anyagoktól függetlenül van jelen a jódizotóp a légkörben, inkább - akár illegális - gyógyszeripari eredetre utalhat.

A francia sugárvédelmi és nukleáris biztonsági intézet közlése szerint a jód-131 jelenlegi mennyisége nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, de vizsgálják az ügyet.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×