eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vigyázzon, ha nem figyel, elbukja az ingyenes kéményseprést

Vigyázzon, ha nem figyel, elbukja az ingyenes kéményseprést

A gazdálkodó szervezeteknek és azoknak, akik csak harmadjára engedik be a kéményseprőt, nem ingyenes ez a szolgáltatás – mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a szerkesztőségbe érkezett lakossági észrevételekre reagálva.

Az viszont nem igaz, hogy ha egy lakásba két vállalkozás van bejelentve, de csak egy kémény van, akkor dupla összeget kell fizetni a kéményseprésért – tette hozzá Mukics Dániel, aki tisztázta azt is, hogy a társasházakban élőknek hogyan kell fizetniük ezért a kötelező szolgáltatásért.

„2016. július 1-jétől a lakossági kéményseprés ingyenessé vált. Ez alól kivétel az, ha a kéményseprő az első két alakalommal nem tud bejutni a kémény tulajdonosához, és nem tudja az előírt kéményellenőrzést és kéményseprést elvégezni. Ilyenkor a kéményseprő egy értesítést hagy a postaládában” - közölte a helyettes szóvivő.

Hozzátette: ha első két alakalommal nem tudott bejutni a kéményseprő, akkor a harmadik alkalmat már közösen kell egyeztetni a kéményseprővel, amit az ingatlan tulajdonosának, a kémény tulajdonosának kell kezdeményeznie. Ekkor már a kiszállási díjat meg kell téríteni, amelynek mértéke 500 forint körül van.

„Ha egy családi házba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye vagy fióktelepe, akkor a családi ház használójának meg kell rendelnie a kéményseprést, mivel az nem számít lakossági kéménynek, hiszen egy cég használja azt az ingatlant” - tudatta Mukics Dániel.

„Ilyenkor az ingatlan használója megrendeli a kéményseprést, az elvégzett munkáért pedig fizetnie kell” - foglalta össze a helyettes szóvivő.

Elmondta, hogy a megrendelés gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ.

Vigyázzon, ha nem figyel, elbukja az ingyenes kéményseprést

„Zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszköz, valamint gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén pedig évente kell megrendelni ezt a szolgáltatást” - részletezte.

Így már nem megy ki automatikusan a kéményseprő azokhoz a családi házakhoz, ahova be van jegyezve bármilyen gazdálkodó szervezet, ezt a jövőben meg kell rendelni – figyelmeztetett Mukics Dániel.

Hozzátette, hogy ha pedig egy társasház egyik lakásába van egy gazdálkodó szervezet bejegyezve, akkor a kéményseprő automatikusan érkezik, és a gyűjtőkémények tisztítása esetén a rá eső munkadíjat kell kifizetni.

Példaként említette, hogy ha egy tíz laksásos társasház egyik lakásába van bejegyezve egy Kft., akkor a kéményseprési díj egy tizedét kell kifizetnie ennek a társasháznak.

„Ha annak a lakásnak, ahova a cég be van jegyezve, nem a gyűjtőkéményhez van csatlakoztatva a fűtőeszköze, hanem önálló kéménye van, akkor sem kell megrendelni a kéményseprést, hiszen a társasházakba automatikusan érkezik a kéményseprő. Ilyenkor azonban a teljes kéményseprési díjat kell kifizetni” - tette hozzá a helyettes szóvivő.

Mukics Dániel közölte, hogy az egyéni vállalkozóknak is fizetniük kell a kéményseprését, mivel azok is gazdálkodó szervezetnek minősülnek.

A helyettes szóvivő elmondta, hogy a családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését változatlanul a kéményseprő cégek végzik.

„Még a katasztrófavédelem ellátási területén sem a katasztrófavédelem kéményseprői végzik ezt a munkát, hanem a megyében működő kéményseprő cégek, így ennek az árát ők döntik el” - tudatta.

Mukics Dániel elmondta, hogy ha valaki elfelejti vagy eltitkolja, hogy a vállalkozása a lakásába van bejelentve, nem büntetnek.

„De közhiteles nyilvántartásokból dolgozunk, tehát a katasztrófavédelem rendelkezésére állnak azok az adatbázisok, amelyben az áll, hogy mely családi házakba és mely társasházak lakásaiba vannak bejegyezve gazdálkodó szervezetek” - tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivő.

Mukics Dániel hozzátette: ha egy ingatlanba két vagy több gazdálkodó szervezet székhelye van bejelentve, de csak egy kémény tartozik az adott lakáshoz vagy családi házhoz, akkor csak az ingatlan egyik használójának kell megrendelnie a kéményseprést – mindegy, hogy kinek –, és csak egyszer kell azt kifizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×