eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ön próbálta már a sorozatos monogámiát?

Ön próbálta már a sorozatos monogámiát?

A mai fiatalok nem tartják idejétmúltnak a házasságot, de a válástól sem zárkóznak el, így több sorozatos monogám kapcsolatot tudnak elképzelni, mint a szüleik – mondta az InfoRádiónak Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

A mai fiatalok párkapcsolati szokásai tulajdonképpen nem mások, mint amilyenek a szüleiké voltak – összegezte az InfoRádiónak kutatásuk legfrissebb eredményeit Győrffi Zsuzsa.

A Semmelweis Egyetem egyetemi adjunktusa beszámolt arról, hogy az 1988 óta folyamatosan ismétlődő kutatásuk elsősorban egészségi állapotra vonatkozik, ám 2013-ban volt ennek egy speciálisan a fiatalokra irányult része is. Ebben kimondottan 18-35 év közötti fiatalokat kérdeztek.

A felmérés egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy kiderült:

a mai magyar fiatalok nem tartják a házasságot idejétmúltnak.

„A fiatalok 82 százalékban utasították el azt az állítást, hogy a házasság idejétmúlt dolog, s kortársaiknak a párkapcsolatot illetően 70 százalékban azt tanácsolnák: először éljenek együtt, azután pedig kössenek házasságot. Ez nagyon magas szám” – hangsúlyozta az egyetemi adjunktus.

Hozzátette: több mint háromszor annyian ajánlják ezt az együttélési formát, mint az élettársi kapcsolatot.

Győrffy Zsuzsa arra is kitért, hogy miközben a magyar fiatalok 70 százalékban pártolják a házasságot,

körülbelül ugyanennyien mondják azt is, hogy ha nem működik a házasság vagy párkapcsolat, akkor el lehet válni.

Tehát mintha egyszerre lenne népszerű a házasság és a válás intézménye – fogalmazott.

„Vagyis nyilvánvalóan

több, sorozatos monogámiát tudnak elképzelni a mai fiatalok, mint talán ezelőtt ötven évvel tették”

- mutatott rá az egyetemi adjunktus.

Ami pedig a nemek közti vélekedésbeli különbséget illeti, a kutatásból kiderült: a férfiak és a nők egyaránt fontosnak tartják a házasság intézményét, de mintha a nők számára mégiscsak fontosabb lenne.

„A nők sokkal inkább úgy vélik, hogy számukra ez biztonságot nyújt, míg a férfiak határozottabban állnak ki amellett, hogy nem a papíron múlik a boldogság” - mondta Győrffy Zsuzsa.

A sikeres párkapcsolat egyik titka mindkét nem szerint a hűség, de míg a nők emellett a tiszteletet és a közös problémamegoldás említették, a férfiak számára szignifikánsan fontosabbak voltak az olyan praktikus szempontok, mit a lakás, a munkahely, a jövedelem.

„A jó párkapcsolat, a sikeres együttélés titka a férfiak szerint sokkal inkább a praktikus tényezőkben keresendő” - fogalmazott Semmelweis Egyetem adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×