eur:
388.07
usd:
360.71
bux:
69002.12
2024. május 9. csütörtök Gergely

Még a baloldalon sincs mindenki oda Botka kormányfőségéért - Századvég

Bár kedvező Botka László szegedi szocialista polgármester megítélése a baloldalon, miniszterelnökként kevesen látnák szívesen - derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.

A kutatás tanúsága szerint a meghatározó politikai pártok vezetői közül Orbán Viktor a legnépszerűbb. A teljes népesség fele van kedvező véleménnyel a miniszterelnökről.

Az MSZP kormányfőjelöltjéről, Botka Lászlóról a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott pozitívan, 31 százalék nem kedveli, négyből egy válaszadónak nincs véleménye, a kutatásban részt vevők 9 százaléka pedig nem ismeri a politikust.

Az eredményekből az is kiderül, hogy Botka László elsősorban a baloldali választók között népszerű (79 százalék kedveli), a középen állók körében inkább megosztó (29 százalék kedveli), a jobboldaliak többsége pedig elutasítja (51 százalék nem kedveli).

A magyarok többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban. Második helyre - jelentősen lemaradva - Botka László került 25 százalékkal, Vona Gábor kormányfőségét pedig mindössze a teljes népesség 7 százaléka támogatná. A megkérdezettek 12 százaléka a felsoroltak egyikét sem látná szívesen miniszterelnökként.

Emlékeztetnek januári elemzésükre is, amely szerint, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc megítélése kifejezetten kedvezőtlen. A lakosság kétharmadának negatív a véleménye Vona Gáborról (66 százalék), míg ez az arány Gyurcsány Ferenc esetében 73 százalék.

A Századvég február 10. és 15. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg úgynevezett CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után mérsékelt emelkedésben vannak, viszont az USA-ban csak vegyes mozgásokat látunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×