eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ezek most Magyarország legveszélyesebb települései

A fővárosban és az ország nagy részén csökkent a légszennyezettség, de néhány északkeleti településen továbbra is veszélyes a levegőminőség a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén vasárnap Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Három települést jelölték az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel: Hernádszurdokot, Miskolcot és Nyíregyházát.

Az OKK térképe alapján az ország nagy részén - így Budapesten is - már nem veszélyes vagy egészségtelen, de továbbra is kifogásolt a levegő minősége.

Vasárnap Várpalotát, Székesfehérvárt és Szegedet jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban több településen visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót. Salgótarjánban szombaton újra a riasztási fokozatot rendelték el, mert az utóbbi napokban szennyezettebbé vált a levegő. A fővárosban a tájékoztatási fokozat van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárost érintő légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: a levegő minőségében kisebb javulás valószínű.

Az országos előrejelzés szerint a következő napokban is csak helyenként élénkülhet meg a szél. Folytatódik a borús idő, a hét első felében hószállingózás, havazás is lehet, viszont a hideg mérséklődik.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×