eur:
385.82
usd:
356.41
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Három helyett már csak egy évig kell várni térdprotézisre

Jelentősen rövidült a kórházi várólista - mondta az egészségügyi államtitkár hozzátéve, hogy míg 2012-ben hetvenezren szerepeltek rajta, addig idén huszonkilencezren. A várakozási idő csökkentésére idén is ötmilliárd forintot ad a kormány.

Az egészségügyi államtitkár beszámolt arról, hogy 2012-ben mérték fel először központilag a műtéti várólisták hosszát. Akkor 70 ezren várakoztak kórházi beavatkozásra, mára azonban a kormányzati programnak köszönhetően ez a szám januárra 28 ezerre csökkent, az éves műtétszám pedig 180 ezer. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az eredmény európai viszonylatban is jelentős.

„ Az OECD-adatok alapján Európában ötödik helyen szerepel Magyarország a kórházi várólisták tekintetében. Egyes műtétek esetében még dobogós is Magyarország, míg öt évvel ezelőtt, a várólista-csökkentési programot megelőzően ez nem volt így.”

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója kifejtette:

nemcsak a várólistások száma, hanem a valószínűsíthető várakozási idő is csökkent 2012 óta.

„2012-ben szürkehályog-műtétekre nagyon sokat, több mint 600 napot kellett várni, ez mára 90-re csökkent. Jelentős a csökkenés a csípőprotézis-műtéteknél is: 60 százalékkal csökkent a várakozási idő. A legjelentősebb változás a térdprotézis-műtéteknél, ahol a program kezdetekor 906 nappal kellett szembesülniük a betegeknek, ma ez 371 napra csökkent. Még nagyobb eredmény, hogy ezzel a várható várakozási idővel szemben egy csípőprotézis-műtétre 137 nap a tényleges várakozás. Ez azt jelenti, hogy a program rendkívül sikeres volt, az a cél, hogy fél év alá csökkenjen a várakozás.”

Várólista-csökkentésre 12 milliárd forintot fordított a kormány, idén plusz 5 milliárd forintból a régóta várakozókra, főként térd és csípőprotézis műtétre előjegyzettek beavatkozását fedezik. Az egészségügyi államtitkár az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy jövőre is szeretnék folytatni a várólista-csökkentési programot, de erről majd májusban lesz döntés. Az viszont biztos, hogy a járóbeteg-szakellátás várakozási listáját is csökkentenék, ennek első lépése lesz egy közös előjegyzési napló működtetése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×