eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Így képzik a börtönőröket

Megkezdődött csaknem félszáz börtönőr képzése, akik mintegy féléves tanulás után állnak majd munkába a hamarosan megépülő új börtönökben. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága tavaly kezdte el a munkaerő toborzását, eddig több mint 4000-en pályáztak - mondta el az InfoRádiónak Orosz Zoltán, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

A börtönök zsúfoltságának csökkentésére 2010-ben indítottak férőhelybővítési programot. Ennek köszönhetően 2015-ben négy börtönben összesen több mint nyolcszázzal nőtt a fogvatartotti férőhelyek száma.

A program keretében további 8 új börtön épül: Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézet kezdi meg működését. Az új beruházásoknak köszönhetően a telítettség várhatóan 100 százalék alá csökken. Ezzel együtt 2500 új munkahely is létesül - számolt be a szóvivő.

A most induló képzési ciklusban 473 jelentkező kezdi meg tanulmányait, hogy a kiképzés végeztével büntetés-végrehajtási felügyelőként szolgáljanak majd az új börtönökben. Az első képzés pénteken indult Nyíregyházán.

Így képzik a börtönőröket

A felügyelők szakképzése Budapesten és a Nyíregyházi Egyetemen zajlik, hat és fél hónapon át. A sikeres vizsgát tett hallgatók büntetés-végrehajtási felügyelő OKJ-s bizonyítványt kapnak, valamint egy olyan biztos megélhetést garantáló beosztást, amely hosszú távon, kiszámítható módon biztosít munkalehetőséget - hangsúlyozta Orosz Zoltán.

Az iskola idején már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazási költségtérítést biztosít számukra a büntetés-végrehajtás. A képzésben részt vevő valamennyi új munkatárs még 2017-ben a büntetés-végrehajtási szervezet állományába kerül.

A tanulóknak nem lesz könnyű dolguk a következő hónapokban, hiszen a velük szemben támasztott magas szakmai elvárásoknak való megfelelés érdekében igazi elhivatottsággal kell belevetniük magukat a tanulásba - jelezte a szóvivő.

A felkészüléshez azonban - tette hozzá - minden segítséget megkapnak, színvonalas elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. A rendvédelmi alapfeladatokon túl – amely jogi, informatikai, kommunikációs, lőelméleti ismereteket, fizikai és angol nyelvi felkészítést is magában foglal – biztonsági és reintegrációs felkészítésen is részt vesznek.

A képzés célja, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgán majdan megfelelő felügyelők szakmai magabiztossággal, a reintegrációs törekvések szem előtt tartásával, a szakma és a kor elvárasainak megfelelve, professzionálisan végezzék munkájukat a szervezetben.

A képzés megindításával párhuzamosan a büntetés-végrehajtás továbbra is várja azok jelentkezését, akik a szervezetben szeretnének dolgozni - jelezte Orosz Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×