eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Újabb veszély fenyegeti az utcán élőket

Az utcán élők közül, akit lehetett, már bevittek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai az ideiglenes szállásokra, most azonban az enyhüléssel csapadék érkezik, ami további veszélyeket rejt magában a hajléktalanok számára - mondta a szervezet hajléktalan ellátásért felelős szakmai vezetője.

Tapasztalatok szerint az utcán élők közül, aki nem feltétlenül ragaszkodik a helyszínéhez, mindenki elfogadta a segítséget – emelte ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan ellátásért felelős szakmai vezetője. Molnár Tamás hozzátette, ők természetesen az olyan intézményeket részesítik előnyben, amelyek éjjel-nappal nyitva tartanak, ahol napközben is bent maradhatnak. Vannak azonban olyanok, akik valamilyen oknál fogva nehezen mozdíthatóak. Ők viszont tudatosabbak, jobban felkészültek a hidegre, jobb felszereléseik vannak, többségük tartózkodik az alkoholfogyasztástól, így kisebb a kihűlés veszélye – mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

Molnár Tamás hangsúlyozta, a szervezet saját forrásból igyekszik megoldani a rászorulók étkezését, jelenleg elsősorban a kapacitásaikat bővítették.

„Az időszakos lehetőségekkel együtt április végéig 360-380 férőhely áll rendelkezésre, ezt télen plusz 120-al bővítjük. Az éjjeli menedékhelyek is huszonnégy órás nyitvatartásra álltak át, olyan nagy volt a kihasználtság, hogy ez is kevésnek bizonyult, ezért megnyitottuk a Szarvas Gábor úti országos központunk tanácstermét is, ahol még 25 férőhelyet tudtunk biztosítani. Így van egy kis mozgástér, ha valakit még az utcán találnak a kollégáink, vagy mégis szeretné igénybe venni a szolgáltatásokat,

bőven van férőhely a bel-budai intézményekben.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan ellátásért felelős szakmai vezetője elmondta, a szervezet keresi a még utcán lévő hajléktalanokat és a diszpécserszolgálathoz érkező rengeteg bejelentésre reagálnak. Ezek száma most naponta 60-70, a normál téli időjárásban megszokott háromszorosa.

„Bár az előrejelzések enyhülést ígérnek, csapadék várható, ami a legrosszabb az utcán élők számára, hiszen elázik mindenük. Arra kell törekednünk, hogy az utcán maradtakat, akik nem hajlandók igénybe venni a szolgáltatásainkat, ellássuk olyan felszereléssel, ami vízhatlanná teszi a takaróikat, pokrócaikat. Most sok mindent kaptak más szervezetektől is, de egy

eső, ónos eső, hó után ezek használhatatlanná válnak,

ami szintén komoly veszélyt jelent számukra.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szállást és nappali ellátást nyújtó intézményeit továbbra is, amíg azt az időjárási viszonyok megkövetelik, huszonnégy órás nyitvatartással működteti – mondta el Molnár Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×