eur:
394.2
usd:
363.93
bux:
71247.18
2024. július 8. hétfő Ellák

Áder János államfői újrajelölését támogatja a Fidesz elnöksége - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország most többet veszítene az eurózónához csatlakozással, mint amennyit nyerne. Egy uniós vizsgálat alapján 93 milliárd forintot kellene visszafizetnie Magyarországnak a 4-es metró beruházása ügyében.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország most többet veszítene az eurózónához csatlakozással, mint amennyit nyerne. Varga Mihály a Figyelőnek adott interjúban hozzátette azt is, hogy ha a régióból további országok lépnek be az övezetbe, abból Magyarország sem maradhat ki.

Főként a fogyasztás bővülése élénkíti a gazdasági növekedést - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az Inflációs jelentés részletes bemutatásán. Balatoni András szerint a fogyasztás bővülésében döntő szerepet játszik a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum növekedése, emellett a beruházások is érdemben bővülhetnek. A héten az MNB 3-ról 3,6 százalékra növelte a jövő évi bruttó hazai termék bővülésére vonatkozó előrejelzését.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálata alapján Magyarországnak 93 milliárd forint támogatási összeget kellene visszafizetnie az unió számára a 4-es metró beruházása ügyében - írja a Politico című brüsszeli hírportál. Az InfoRádiónak a fejlesztési tárca úgy reagált: csak azután mérlegelhetők a magyar lépések, ha Brüsszel kialakítja saját álláspontját, amelyről hivatalos úton értesíti a magyar kormányt.

Megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyt a Paksi Atomerőmű 3-as blokkja. Így az 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben. A Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának üzemeltetési engedélye és eredetileg tervezett üzemideje december 31-én jár le.

Teljes volt az egyetértés a Fidesz elnökségében arról, hogy Áder János jelenlegi köztársasági elnök legyen a következő államfőjelölt - mondta a Fidesz alelnök-frakcióvezetője. Kósa Lajos a párt elnökségi ülése után beszélt erről a Magyar Időknek. Orbán Viktor miniszterelnök korában úgy fogalmazott: Áder Jánost nagyra értékeli, és komoly esély van arra, hogy folytassa munkáját.

Négy éven át 4 ezer hajléktalan ember kaphat meleg ételt hétköznaponként, összesen négymilliárd forintból - jelentette be a szociális ügyekért felelős államtitkár. Czibere Károly a most induló uniós és hazai forrású programot ismertetve elmondta: a támogatás a fedél nélkülieket segítő és ellátó intézményeken keresztül valósulhat meg.

Karitatív szervezetek vásárolhatnak új eszközöket vagy alakíthatnak ki telephelyet uniós forrásból - közölte a civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós elmondta: a rendelkezésre álló 4,5 milliárd forintból a szervezetek jobb felszerelésekkel tudják majd segíteni vagy baj esetén menteni a rászorulókat.

Minden eddiginél sikeresebbnek tartja a Magyar Máltai szeretetszolgálat Adni öröm nevű akcióját a szervezet alelnöke. Vecsei Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a rászorulókat elsősorban olyan dolgokkal lehet segíteni, amelyet maguk az adományozók is szívesen fogadnának.

Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a nyugdíjasok fele nem kapja meg az Erzsébet utalványt karácsonyra. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a postásoknak több mint 150 mázsa küldeményt kell továbbítaniuk, és a családi pótlékok kifizetése is a mostani időszakra esik.

Budapesten kezelik a jövőben Habsburg Ottó hagyatékát – erősítette meg az utolsó trónörökös fia, Habsburg György. A 2011-ben elhunyt politikus, közíró, európai parlamenti képviselő archívuma 2018-tól lesz látogatható a budai várban.

A nyomozás eddigi adatai szerint a tunéziai származású gyanúsított vezette azt a kamiont, amellyel a tömegbe hajtottak hétfőn Berlin egy karácsonyi vásárban. A 24 éves férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki a német hatóságok. Közben továbbra is súlyos állapotban van a merénylet 12 sebesültje.

Moszkvában eltemették a hétfőn meggyilkolt ankarai orosz nagykövetet. Andrej Karlovot a török fővárosban egy fotókiállítás hétfői megnyitóján egy civil ruhás török rendőr lőtte le. Az orosz és a török vezetés egyaránt a szíriai rendezési kísérlet elleni provokációként értékelte a terrortámadást.

Lengyelországban egészen január 11-ig folytatja a parlamenti ülősztrájkot az ellenzék. A Polgári Platform vezetése azt hangsúlyozta: a tömörülés nem engedi meg, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság nevű párt a lengyel jogállamiságot veszélyeztesse.

Szíriában teljes egészében visszafoglalták a kormányerők Aleppót - jelentette be a hadsereg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet megerősítette, hogy az utolsó felkelőket és polgári személyeket szállító konvoj is elhagyta a korábban a lázadók ellenőrzése alatt tartott területet. Az evakuálások december 15-i kezdete óta már csaknem 34 ezer fegyveres felkelő és civil hagyta el az észak-szíriai várost.

Növelné az amerikai atomarzenált Donald Trump megválasztott elnök. A januárban hivatalba lépő elnök Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és ki kell terjesztenie nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér az atomfegyverkezés területén.

Lelki megújulást sürgetett az egyház átalakításához Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a római kúria tagjainak azt hangsúlyozta: nem új emberekre, hanem megújult szellemiségre van szükség. A reformokról szólva a pápa hangsúlyozta, ezek célja az, hogy az egyház hatékonyabban tudja szolgálni az embereket, minél közelebb kerülve a szegényekhez és a társadalomból kirekesztettekhez.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ahogyan az a levegőben lógott a költségvetés komoly elcsúszása miatt, a kormány ismét adóemeléssel foltozza be a büdzsét és ezzel közvetve elismerte, hogy az idei megemelt hiánycélt sem tudná tartani. A bejelentés pozitív olvasata, hogy a kormány felismerte a költségvetés felborulásából fakadó kockázatokat és kezeli azokat. Az érem másik oldala, hogy ezúttal sem piackonform lépésekről döntött, ezúttal sem tartós, kiadásoldali intézkedésekről van szó, ami miatt minden ilyen csomag tűzoltásjelleget ölt. Az elszálló költségvetési hiányt toldozgatással és ideiglenesnek ígért adókkal igyekszik menteni a kormány, az ördögi körnek nevezhető kiigazítási spirálból úgy tűnik, nincs kiút, mivel strukturális intézkedéseket nem találunk az akciótervben. Ennek pedig megfizetjük az árát, az ország befektetői megítélésében, a forint árfolyamának változékonyságában, valamint az esetleges későbbi hitelminősítői lépésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×