eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újra Budapestre jön Putyin - lapszemle

Nem várható nagy verseny az emeletesvonat-tenderen - írja a Magyar Idők. A Magyar Nemzet szerint teljesen kiürítették a bicskei menekülttábort.

Jövő év elején ismét Budapestre jön Vlagyimir Putyin orosz elnök – értesült több forrásból a Magyar Nemzet. A lap kormányzati forrása szerint a látogatásban nincs semmi különös, folytatása annak a folyamatnak, ami Vlagyimir Putyin tavaly februári látogatásakor elkezdődött. Szintén az első negyedévben találkozhat négyszemközti Orbán Viktor és Donald Trump amerikai elnök között.

Szűkebb lehet a pályázók mezőnye a MÁV-Start emeletes motorvonat beszerzésére kiírt tenderén a korábban vártnál – értesült a Magyar Idők. Jelenleg a Stadler és az Alstom rendelkezik olyan járművekkel, amelyek megfelelnek a magyar vasúttársaság által meghirdetett járműbeszerzési pályázat műszaki feltételeinek. A vasúttársaság eredetileg arra törekedett, hogy minél több nagy nemzetközi gyártó vegyen részt a 600 személy szállítására alkalmas járművekre vonatkozó pályázaton.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy csökkenhet a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége annak a javaslatnak a hatására, amelyet az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága fogadott el múlt csütörtökön, s amelyről februárban szavaznak majd a képviselők. Eszerint a forgalomban lévő szén-dioxid-kvóták mennyiségét évente 2,4 százalékkal kellene mérsékelni, és megkétszerezni a piacstabilizáló készlet kapacitását is, hogy kevesebb új kibocsátási engedély kerülhessen a piacra.

A Magyar Nemzet információ szerint teljesen kiürítették a legnagyobb magyarországi nyitott menekülttábort. Az év végén bezáró bicskei befogadóállomásról a múlt héten az utolsó kérelmezőket is átszállították más helyszínekre. Már korábban egyértelművé tette a kormány, hogy bezárja a legnagyobb magyar menekülttáborokat. A debreceni állomásra tavaly decemberben került lakat, idén tavasszal pedig „ideiglenesen" bezárt a nagyfai állomás.

A Magyar Idők cikke szerint ma már nem az ipar és a közlekedés felelős leginkább a rossz levegőért, hanem a háztartási szilárd tüzelés – erre mutat rá a többi között a közelmúltban kiadott Magyarország környezeti állapota 2015 című kiadvány. Ennek oka, hogy sokan tüzelnek fával, szénnel. A légszennyezettségi mutatók ugyanakkor összességében kedvezőbben alakulnak.

A Portfolio arról ír, hogy februárban három hét különbséggel megnyílik két, majdnem ugyanolyan című uniós kutatás-fejlesztési pályázat, így hirtelen nem könnyű átlátni, hogy melyik cégnek melyik pályázatban érdemes gondolkodnia. A tét nem kicsi, mert összesen 137 milliárd forintnyi keretösszeg szétosztásáról van szó, ráadásul ezek lesznek a 2014-2020-as uniós ciklus utolsó nagy K+F-es pályázatai.

A Napi.hu arról készített cikket, hogy a magyar főváros a hetedik helyen áll egy friss listán, amely az európai technológiai ipart és annak fő központjait elemzi. Az egész régió mögöttünk. Európa legjelentősebb technológiai központja London, Párizs és Berlin a CBRE Európai technológiai klaszterek kutatása szerint. A három nagy európai főváros után München, Madrid és Dublin következik, Budapest pedig a hetedik a listán.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy a nyugdíjas évekre készülve több olyan megtakarítást is választhatnak az emberek, ami 20 százalékos adókedvezményt nyújthat. Az egyik ilyen a nyugdíjbiztosítás. A portál arról is ír, hogy hogyan kell elkezdeni takarékoskodni és mit kell ahhoz tenni, hogy biztosan megkapják az emberek az adójóváírást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×