eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kirobbanó formában a magyar tőzsde - lapszemle

Új, történelmi csúcson zárt tegnap Budapesti Értéktőzsde, a napi.hu szerint az emelkedést az FBI Clinton-híre, a Moody's felminősítése és a magyar nagy papírok jó teljesítménye segítette.

Hosszú ideig, 2018-19-ig fennmaradhat a jegybank laza monetáris politikája - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában. Matolcsy György – az alacsony kamaton túl – a korábbihoz képest kisebb jegybanki beavatkozást, valamint strukturális reformokat ígért. Hozzátette: a jegybanki alapítványok leépítik állampapír-állományukat, az Európai Központi Bank elnökének kérésére. Arra a felvetésre, hogy Patai Mihály lakásában lakik-e, s ez összeférhetetlenségi problémákat vethet fel, azt válaszolta: nem válaszol egy olyan újsághírre amelyben sok a blöff és a hamis állítás.

Még mindig nagy a zavar az új online kasszák körül – írja a Magyar Nemzet. A tervezetet már bejelentették, de a rendelet még nem jelent meg. Pedig feszes lesz a menetrend: a jogszabály a megjelenése után nyolc nappal később hatályba lép, utána az adóhatóságnál, az ügyfélkapun keresztül kell majd regisztrációs kódot igényelni – január elsejétől pedig már élesben működik a kibővített rendszer.

A Magyar Idők szerint nagy felzúdulást okozott az MSZP-ben Molnár Gyula Hír Tv-nek adott nyilatkozata, miszerint egy újabb választási vereség után megszűnhet a párt. A lap információi szerint a tegnapi frakcióülésen többen is számon kérték a pártelnököt. A megkérdezett politikusok többsége azt mondta, nagyon szerencsétlen módon fogalmazott a politikus, de nyilatkozni senki sem szeretett volna az ügyben.

A Magyar Idők arról ír, hogy Magyarországon évente több száz új molekulát tesztelnek betegeken, illetve egészséges önkénteseken a gyógyszercégek, a vizsgálatokban több ezren vesznek részt. Most először készült felmérés a résztvevők körében, amelyből kiderült, hogy akik már voltak tesztalanyok, azok döntő többsége biztonságosnak találta a gyógyszervizsgálatokat, és újra részt venne ilyenben.

Több mint 130 ezren csatlakoztak eddig a „Fight for your write” elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet a kézírás eltűnése ellen indított egy írószereket gyártó cég. Amerikai felmérések szerint az általános iskolás és gimnazista korú tanulók 75 százaléka nem éri el a korcsoportjától elvárt szintű íráskészséget. A lap által megkérdezett oktatáskutató szerint természetes a világ technikai változásait lekövető folyamat, amelyben teljesen el fog tűnni a kézírás. A kutató hangsúlyozta: ez nem jó vagy rossz jelenség, egyszerűen elkerülhetetlen.

Leállította az orosz Basnyefty olajcég a Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást - írja a Reutersre hivatkozva a Portfólió. Az értesülés szerint nem politikai döntés történt: a cég ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen keresztül forgalmazza, hanem közvetlenül adja majd azt el a felhasználóknak.

A Magyar Idők szerint heteken belül eldől, mely cégek építhetik az M44-es gyorsforgalmi út Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyén átívelő, 62 kilométeres, Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszát. A négysávos út Békéscsabától tart Kecskemét irányába, és a megyeszékhely határán kívül csatlakozik az M5-ös sztrádához.

Kirobbanó formában van a magyar tőzsde. Új, történelmi csúcson zárt tegnap Budapesti Értéktőzsde, a napi.hu szerint az emelkedést az FBI Clinton-híre, a Moody's felminősítése és a magyar nagy papírok jó teljesítménye segítette. Részletek a 9 óra után kezdődő üzleti reggeli című műsorunkban.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×