eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az alaptörvény-módosításról vitáztak a parlamentben

Az alaptörvény-módosítás volt a legfőbb témája az Országgyűlés napirend-előtti felszólalásainak.

Az LMP-s Hadházy Ákos a keleti nyitás politikáját támadta, állítva, hogy Oroszország legyengült, ezért mások mellett propaganda-oldalak révén próbál feszültséget szítani az európai nemzetek között.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában maga is fontosnak nevezte, a szélsőséges csoportok megfigyelését, az ország gazdasági fejlesztéséért pedig úgy látta: észak, kelet és dél felé is jó kapcsolatokat kell kialakítani.

Rétvári Bence, a KDNP képviselőjeként előbb Molnár Gyula, a szocialisták elnökének egyik nemrég tett nyilatkozatát idézte fel - amelyben a pártelnök úgy látta, hogy 2018-ban akár meg is szűnhet az MSZP, ha nem nyer a választásokon -, majd a politikus adatokkal mutatta be, hogy 2010 óta miként emelkedtek a bérek Magyarországon.

Válaszában Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára maga is aláhúzta, hogy 3 éve folyamatosan emelkednek a fizetések, a minimálbér például több mint 10 százalékkal nőtt reálértéken.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője rámutatott, hogy több mint kétezren vesztették el otthonukat a kilakoltatási moratórium beszüntetése óta, továbbra is 4 millióan élnek létminimum alatt, a gáz pedig idén sem lesz olcsóbb a fűtési szezon előtt. A politikus szerint amíg a Fidesz és a Jobbik egy hamis kérdésen birkózik, addig a szocialisták az emberek valódi problémáira keresik a választ.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkáraként válaszában megmosolyogtatónak nevezte, hogy a szocialisták aggódnak a korrupció miatt, majd aláhúzta, hogy a kormány intézkedései nyomán kevesebb a rászoruló, mint a szocialisták időszakában.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kvótaellenes alaptörvény-módosítás elfogadásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a hazaszeretet nem köthető feltételhez, ahogy azt a Jobbik tette a letelepedési kötvények kivezetésének követelésével. Tuzson Bence arra kérte a Jobbikot, hogy ne keverje össze az alaptörvény-módosítást a letelepedési kötvények ügyével.

Vona Gábor, a Jobbik vezetője azonban aláhúzta, hogy a jobbik továbbra is csak akkor támogatja az alaptörvény-módosítást, ha sem szegény, sem gazdag migránsok nem érkezhetnek Magyarországra. A pártelnök arra kérte a fideszes képviselőket, hogy nyugodtan mocskolják tovább a Jobbikot, mert ez azt bizonyítja, hogy félnek az ellenzéki párttól.

Tuzson Bence válaszában úgy látta, hogy a Jobbikot a saját jövője aggasztja, ám - mint mondta - itt az ország sorsáról van szó, ezért arra kérte az ellenzéki pártot, hogy tegye félre saját érdekeit az alaptörvény-módosítás érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×