eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A ma apukái az unokák viselkedési mintázatait rajzolják

A ma apukái az unokák viselkedési mintázatait rajzolják

Fiatalabb korban és több gyermeket vállalnak az olyan férfiak, akiknek édesapja aktívan részt vett a nevelésben - mondta az InfoRádió Családi Hét című magazinjában Andrek Andrea pszichológus. Az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék munkatársa a közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémián rendezett Apa-konferencián tartott előadást A család feje és/vagy szíve? - Apák, nagyapák a családban címmel.

Hogy megértsük, hogyan működik egy apa, vissza kell nyúlni a korábbi generációkhoz – emelte ki a pszichológus.

„Ugyanis a nevelés, a kötődés - olyan emberi tulajdonságok, személyiségvonások, tanult viselkedési módok, amelyek egy generációkon átívelő folyamat részei” - mondta Andrek Andrea.

Az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék munkatársa hozzátette, azoknak az apáknak a fiai, akik aktívan vesznek részt a gyermekük életében, korábban vállalnak gyermeket és valószínűleg többet is, mint azok, akik ezt az apai támogatást nem kapták meg.

„Amit tehát ma teszünk, nemcsak a gyerekeinknek, hanem az unokáinknak is tesszük. A felnövekvő gyermekeink gyerekei számára is mintázatot képezünk” - hangsúlyozta Andrek Andrea.

A pszichológus jelezte, a világban változnak a férfi-nő szerepek.

„Két nagy tábor van, az egyik a klasszikus elkülönülést hangsúlyozza, a másik a szeretet összemosását. Én azt hiszem, van férfi és női minőség, ez mindig is volt, de a mai világ sokszor megköveteli azt, hogy egymást helyettesítsük. Olyan életkörülmények között élünk, hogy sokszor át kell vennünk egymás szerepét” - mondta Andrek Andrea.

A férfi el tud menni gyesre, tud gondoskodni, de ettől még fontos az, hogy legyenek férfi és női szerepek, amiket a gyerek megtapasztal, és mindezt egyenrangú, együttműködő felek biztosítsák a családon belül – ismertette a két megközelítés összefésülési lehetőségét az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×