eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Megugrottak a járulékbevételek - lapszemle

A Magyar Idők szerint ömlik az adó a magyar államkincstárba. A Világgazdaságban az olvasható, hogy Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a legjobb esetben is százmilliárdos kamata lesz annak a 467,5 milliárd forintos hitelnek, amit a tervek szerint a Kínai Eximbank folyósít a kínai beruházásban megvalósítandó Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására.

A Magyar Idők szerint ömlik az adó a magyar államkincstárba. Az adófizetők idén szeptember végéig több mint 8100 milliárd forinttal járultak hozzá a közös kiadásokhoz. Ez majdnem ötszázmilliárddal haladja meg a tavalyi hasonló időszakét. A korábbinál nagyobb összeget róttak le a legálisan dolgozó polgárok és a cégek, de több folyt be a cigaretta, a szeszes ital és a benzin értékesítése után is. Leginkább a járulékbevételek ugrottak meg - írja a lap.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat. A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás, és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak - idéz a lap egy elemzést.

A Portfolio azt írja, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 222,7 millió eurós beruházási csomagot, ami 23 tagállam 144 projektjére ad pénzt. Ezek közül kettő Magyarországon valósul meg. Kommunikációs kampány indul például azért, hogy minél kevesebb ételt dobjunk ki a kukába.

A napi.hu arról a törvényjavaslatról tudósít, amit Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter terjesztett be az Országgyűlésnek. Az indítvány szerint a közintézmények által üzemeltetett épületekre ötévente kell energiamegtakarítási intézkedési tervet készíteni, a nagyvállalatok energia auditja azonban továbbra is négyévente kötelező, viszont ezután kötelezően regisztrálniuk kell magukat, ami százezer forintjukba kerül.

A Pénzcentrum szerint sokszor nem is tudjuk, hogy a nálunk lévő érmék vagy bankjegyek mások számára milyen értékesek lehetnek. A gyűjtők a magyar pénzekért is sokat fizethetnek, de a Londonban élő magyaroknak most különösen érdemes megnézniük a kanapé alatt heverő érméket. Akad ugyanis olyan darab, amiért forintba átszámolva egymilliónál is többet fizetnek a gyűjtők. Amerikában pedig olyan szerencseérmék is kallódnak az utcákon, amelyek több százezer forintot érnek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×