eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Jövő héten zárul a mikrocenzus

Kedden véget ér a mikrocenzus, vagyis a kis népszámlálás, ezért akik értesítést kaptak, de még nem járt náluk az összeíró, azoktól a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azt kéri, érdeklődjenek a hivatal ingyenes zöld számán.

A hivatal közleménye szerint a hosszú hétvége több mint tíz százalékponttal növelte a mikrocenzus sikeres összeírásainak arányát. Míg az ünnepek előtt a kijelölt címek alig több mint háromnegyedén töltötték ki a kérdőíveket, addig szerdára már a felkért válaszadók csaknem 90 százaléka tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az összeírók több nyugati megyében már majdnem be is fejezték a munkát, Budapesten viszont még az utolsó napokban is jócskán lesz dolguk: a kijelölt 80 ezer háztartásnak még csak mintegy 80 százaléka válaszolt a kérdőívekre szerda estig. A főváros mindig különös eset az összeírások szempontjából, mivel sok olyan lakás van, amelyet irodaként használnak vagy bérlők laknak benne, valamint Budapesten sokkal nehezebb elérni, otthon találni az embereket - idézték a közleményben Virágh Esztert, a mikrocenzus szóvivőjét.

A mikrocenzus mintájába bekerült mintegy egymillió lakos válaszai rendkívül fontosak ahhoz, hogy a hivatal valós képet kaphasson a magyar társadalomról - írták. Ebből kiderül, hányan élnek egyedül vagy nagycsaládban, többen vagy kevesebben változtatnak ma lakóhelyet, mint korábban; vajon nőtt vagy csökkent a túlzsúfolt lakásokban élők száma; milyen képesítéssel lehet ma legjobban elhelyezkedni és mivel nem; az emberek mivel elégedettek és elégedetlenek; mennyire akadályozzák az egészségi problémák a mindennapi életet; milyen körülmények között élnek a fogyatékos emberek; megtalálták-e számításaikat azok, akik külföldre költöztek - sorolták a példákat.

Ha a kijelölt címen nem találnak senkit, a számlálóbiztosok értesítőt hagynak. A KSH ebben az esetben azt kéri, hogy az értesítőn megadott elérhetőségen keressék meg a számlálóbiztost időpont-egyeztetésre vagy 06 80 200 014-es ingyenesen hívható zöld számon érdeklődjenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×