eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Gyurcsány elküldte a Liberálisokat a tárgyalásokról

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének vétója miatt el kellett hagyniuk a Liberálisoknak az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalást. A Liberálisok ügyvivője szerint a DK elnöke eljátszotta a széleskörű baloldali összefogás lehetőségét. A DK nem kívánta kommentálni az esetet. Az LMP ismét elhibázott lépésnek tartja a sikertelennek bizonyult baloldali összefogást.

„Gyurcsány Ferenc azt jelezte, nem tud és nem is kíván együttműködni a Magyar Liberális Párttal. Úgy fogalmazott, hogy az ő megítélése szerint a Magyar Liberális Párt őfelsége ellenzékeként viselkedik, és ez számára elfogadhatatlan. Nem véli felfedezni a mi politikánkban azt, hogy autoriter rendszerként tekintünk az Orbán-kormányra és nem gondolja azt, hogy hozzájukhasonlóan romokban látjuk a jogállamot és a demokratikus intézményrendszert” - mondta az InfoRádiónak a Liberálisok ügyvivője.

Bősz Anett szerint azonban Gyurcsány Ferenc inkább nem kívánja meghallani az ilyen gondolataikat és nyilatkozataikat. Mondvacsinált indoknak minősítette azt is, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke számára nem volt elfogadható az sem, ahogy a Magyar Liberális Párt döntött az október 2-i népszavazás ügyében.

„Nem kívántunk reagálni arra, hogy a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt között már köttetett egy háttérmegállapodás az egyéni választókörzetekről, most úgy áll a dolog, nem tartanak igényt más, egyébként mérhető támogatottsággal rendelkező demokrata ellenzéki pártokra” - jelezte Bősz Anett.

A Liberálisok ügyvivője kijelentette, széleskörű összefogásra van szükség, hogy Jobbik nélkül lehessen kormányt váltani. Bősz Anett szerint ugyanakkor a DK elnöke ezt eljátszotta.

„Sajnálom, ha vannak olyanok, akiknek ez játék vagy a saját pozíciójuk fontosabb, mint az, hogy mi lesz az országgal” -fogalmazott Bősz Anett.

A Liberálisok nem zárkóznának el attól, ha újra kinyílna az ajtó, de félre kell tenni azokat az ambíciókat, amelyeknek az a célja, hogy valakit letoljanak a pályáról.

Tavaszig megegyezne a DK

A Demokratikus Koalíció jövő tavaszra szeretne megállapodást kötni a többi baloldali párttal - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője. Gréczy Zsolt nem kívánta kommentálni azt, hogy a Liberálisok szerint Gyurcsány Ferenc pártelnök kizárná az együttműködésből Fodor Gábor pártját.

„A Demokratikus Koalíció minden elemében betartja a választási együttműködésről tárgyaló demokratikus ellenzéki pártok közös megállapodását, így nem kommentálja a tárgyalásokat. A demokratikus ellenzék közös felelőssége, hogy ne leromboljuk, hanem megteremtsük az Orbán-kormány leváltásának lehetőségét. Amint lesz végleges megállapodás, a sajtó rendelkezésére állunk” - fogalmazott Gréczy Zsolt.

A DK és az MSZP háttérmegállapodására vonatkozó kérdésre a Demokratikus Koalíció szóvivője azt válaszolta, nem különalkukról van szó, hanem közös ellenzéki felelősségről. A megbeszélés résztvevői nyilván tisztában vannak annak a történelmi felelősségével, hogy 2018-ban muszáj kormányt váltani Magyarországon, ennek kell mindent alárendelni.

„A Demokratikus Koalíció is ezt teszi. Legkésőbb tavaszig jó lenne, ha megszületne egy komplett ellenzéki megállapodás” - hangsúlyozta Gréczy Zsolt.

LMP: nem változott semmi

Az LMP-s Schmuck Erzsébetet a köztévé reggeli műsorában azt mondta: 2014-ben is elhibázott lépésnek tartották a sikertelennek bizonyult baloldali összefogást, és nem úgy látják, hogy bármi változott volna, az összefogásban lehetne gondolkodni. Emiatt jó ideje eldöntötték, hogy önállóan indulnak a 2018-as választásokon, vagyis mind a 106 körzetben jelöltet akarnak állítani, a programjuk alapját már most megjelentették.

Bár az LMP is le akarja váltani a Fidesz-kormányt, a párt azért jött létre, hogy az elmúlt huszonöt év gazdaság- és társadalompolitikáját gyökeresen megváltoztassa - folytatta. Ehhez az ellenzéki pártoknak nem elegendő csak a kormány leváltásában gondolkodniuk, hanem olyan fontos ügyekben is egyet kellene érteniük, mint a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény vagy az személyi jövedelemadó-rendszer, ez azonban nincs így.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×