eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Aggódnak a bölcsődei ellátás miatt

Nem tudnak megfelelni a települések a bölcsődei ellátásról szóló új jogszabálynak – véli a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezet elnöke szerint anyagi, infrastrukturális és szervezési problémák vannak. A családügyi államtitkár szerint azonban sok lehetőségük van az önkormányzatoknak, hogy megfeleljenek a szabályoknak, miközben a finanszírozás is emelkedik.

Jövőre minden tízezer főnél kisebb településen biztosítani kell három éves korig a gyerekek napközbeni ellátását. Az önkormányzatoknak akkor van feladatuk, ha a bölcsődei elhelyezést legalább öt szülő kéri, vagy ha van a településen negyven bölcsődés korú gyerek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint hiába a kétéves felkészülési idő, a többség jelenleg nem tud eleget tenni a törvénynek. Gondot okoz a finanszírozás is: egy gyerek ellátására 560 ezer forint állami támogatást kapnak, de a valós költség meghaladja az egymillió forintot, vagyis jelentősen hozzá kell járulni egy csoport kiadásához – fejtette ki Schmidt Jenő.

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra. Az önkormányzatoknak több lehetőségük is van a bölcsődei férőhelyek bővítésére: létesíthetnek saját intézményt, emellett óvodában minibölcsődét, szerződhetnek családi bölcsődével, és létrejöhetnek munkahelyi bölcsődék egyaránt.

Novák Katalin szerint a finanszírozás is megoldott lesz, az eddigi 28 milliárd forint mellé újabb összeg érkezik. A fejlesztésekre részben rendelkezésre áll 100 milliárd forint, kiegészítve az eddigi forrásokat, míg a családi bölcsődék finanszírozását 30 százalékkal emelik – fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új bölcsődei rendszerről szóló jogszabály januártól lép életbe, az önkormányzatok viszont kétéves felkészülési időt kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×