eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Magyarországra költözhet az Európai Unió bankfelügyelete - lapszemle

Újra 58,6 milliárd forintra rúg a kórházak adóssága, ráadásul ennek közel felét mindössze tíz kórház halmozta fel - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Idők a zuglói politikai harcokról készített összeállítást.

A Magyar Nemzet a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva arról ír, hogy a tavalyi 60 milliárd forintos adósságkonszolidáció után már újra 58,6 milliárd forintra rúg a kórházak adóssága, ráadásul ennek közel felét mindössze tíz kórház halmozta fel. A Honvédkórház adóssága meghaladja az 5 milliárd forintot, a Péterfy Sándor utcai kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ adóssága 3,4 milliárd forint, a Békés Megyei Központi Kórházé 2,7 milliárd forint. A lap számításai szerint a tartozás összege év végére országosan elérheti majd a 70 milliárd forintot is.

A Magyar Idők a zuglói politikai harcokról készített összeállítása szerint az ellenzéki pártok vetélkedése ellehetetlenítette például az alig két hónappal korábban kinevezett kerületi főmérnök munkáját, így megbízatása megszűnt, de beruházás is csúszik, mert a lap szerint a baloldali pártok háttértárgyalásokat folytatnak a lebonyolítás mikéntjéről.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: idén eddig 121 elektromos autó kapott rendszámot Magyarországon, míg a plug-in hibridekkel együtt ez a szám 234. Norvégiában csak idén már 17500 tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba, de Franciaországban is több mint 16 ezret.

A Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a kormány a múlt héten hivatalosan is beadta pályázatát az Európai Unió bankfelügyeletének a Brexit utáni ide költöztetéséért, és hamarosan versenybe szállhatunk az uniós gyógyszerhatóságért is. A nemzetgazdasági miniszter szerint a Nagy-Britanniát elhagyó cégeket a magyar kormány az adózás egyszerűsítésével nyerné meg.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: parkolási bírságok, távközlési szolgáltatások, hűségszerződések, számlázás, valamint a csomagok továbbítása kapcsán érkezik a legtöbb panasz a békéltető testületekhez, de egyre több a termékekkel kapcsolatos kifogás is. A testület elnöke a lapnak elmondta: még mindig sok a termékbemutatókkal kapcsolatos visszaélés. Az összes beadvány száma idén mintegy 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A Portfolio a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet friss kutatásának eredményeire hivatkozva azt írja: a meglévő technológiákat figyelembe véve automatizálással Magyarországon a munkahelyek 12%-a, mintegy 513 ezer ember munkája lenne kiváltható. A kutatók ötvenöt olyan foglalkozást találtak, amely a meglévő technológiák bevezetése esetén teljes mértékben kiváltható lenne Magyarországon.

A Napi.hu cikke szerint az emelkedő fizetések szinte már minden cégnek problémát okoznak, ahogy a dolgozók mentális állapota és szinte állandóvá váló fáradtsága is – legalábbis ez derült ki a gazdasági portál HR-vezetők Országos Konferenciája 2016 címmel megrendezett konferenciáján. A Napi.hu azt is megtudta, hogyan változik jövőre a cafeteria és hogy várhatóan melyek lesznek a legnépszerűbb elemei.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: ismét növekedésnek indult az újonnan felvett lakáshitelek átlagos futamideje Magyarországon, ami alacsonyabb törlesztőrészletet, de magasabb kamatfizetési kockázatot vetít előre. Míg 2014 elején még csak átlagosan 13,9 évre vettek fel hitelt az emberek, ez a mutató idén nyáron már 15,1 év volt. Igaz, - teszi hozzá a lap – messze vagyunk még a válság előtti, 20 év feletti eladósodottsági csúcstól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×