eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Teljes körű vizsgálatot indítottak a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Előzetes letartóztatásba került a bőnyi rendőrgyilkos. A parlamenti ellenzék vizsgálatot követel, mert a kormányt is felelősnek tartja azért, hogy egy közismert neonáci sorozatlövő fegyvert tarthat a házában.

A 76 éves Győrkös István szerda reggel Bőnyben egy gépkarabéllyal fejbelőtte a 46 éves Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának kiemelt főnyomozóját, aki a sajtóhírek szerint a társaival a Teréz körúti robbantás részfeladataként, éles lőfegyvereket keresve akart házkutatást tartani a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet vezetőjének házában.

Ekkor hívták a Terrorelhárítási Központot, amelynek győri kommandósai félóra múlva, a tűzpárbaj után értek a helyszínre. Behatoltak az épületbe, elfogták a férfit, aki megsebesült, de nem súlyosan. Már megműtötték és jól van. Ügyvédje, Léhner György szerint csak az operáció után tudta meg, hogy megölte a rendőrt. Azt állítja, hogy nem szándékosan lőtt, csak rá akart ijeszteni a behatolókra.

Györkös ezért életfogytiglant is kaphat. A Győri Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a TEK pedig átszállította a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházból a tököli rabkórházba.

A Belügyminisztérium hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő a meggyilkolt rendőrt. Papp Károly országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter utasítására teljes körű vizsgálatot indított az ügyben. A kormány elvárását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazta meg a Kormányinfón.

„A rendőrségnek és a nyomozati szerveknek, majd az igazságszolgáltatásnak is kompromisszumok nélkül, következetesen kell értékelnie ezt a súlyos bűncselekményt.”

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága november hetedikén megvizsgálja a bőnyi rendőrgyilkosság hátterét - közölte Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke.

„Tisztázni kell, miért ilyen körülmények között zajlott az elfogás, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és a TEK milyen információkkal rendelkezett erről a személyről és a szervezetéről?”

A Jobbik, az LMP és az Együtt is azt szeretné tudni, hogyan lehet fegyvere egy olyan közismert, egyszer már elítélt neonácinak, akit elvileg 26 éve megfigyelnek, és miért nem a TEK megy ki először hozzá, ha azt sejtik, hogy fegyvere van?

A Demokratikus Koalíció szerint Bőnyben egy kvótakampánnyal feltüzelt magyar neonáci gyilkolt, amiért politikai szempontból Orbán Viktor miniszterelnök is felelős.

Vizsgálatot követel a Párbeszéd Magyarországért is, amely a kormányon és a Fideszen kívül a Jobbikot is felelősnek tartja a történtekért.

A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd felszólította az MSZP-t, a DK-t és a Jobbikot, hogy fejezze be a terrorelhárítók munkájának akadályozását. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal kötődik-e valamelyik parlamenti párthoz.

Orbán Viktor miniszterelnök közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarországon bárki bármilyen indítékkal a törvényesség és a rend fenntartóira támadjon. Ugyanezt írta a KDNP is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×