eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Trócsányi korrektnek tartja a magyar kegyelmezési eljárást

A kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának legfőbb döntéshozó testületéhez, a nagykamarához fordul a magyar tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel és a kegyelmezési eljárással kapcsolatos strasbourgi döntés miatt - jelentette be Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter a bíróság múlt heti, immár második elmarasztaló ítéletére reagált az InfoRádió Aréna című műsorának.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága múlt héten részint azért kifogásolta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló, hatályos magyar jogszabályt, mert úgy véli, hogy túl hosszú idő a negyven év, amelynek el kell telnie az ítélet felülvizsgálatáig, másrészt az ilyen felülvizsgálatok eredményétől függetlenül, az eljárás nyomán a köztársasági elnök mindig szabadon mérlegelhet, hogy valóban kegyelmet ad-e az érintetteknek vagy sem.

Azt gondolom, hogy ez a kegyelmezési eljárás korrekt. Tehát az érveinket föl fogjuk sorolni és a nagykamara elé fogjuk tárni, mert szerintem ez így rendben van” - véli Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Annak kapcsán, hogy az államfő mondhatja ki a végső szót a kegyelmezésről, az igazságügyi miniszter rámutatott, hogy az eljárás része az úgynevezett kegyelmezési bizottság felállítása is, amely akár több szakértő bevonásával veheti górcső alá a korábbi ítéletet.

„Ha javaslatot tesz ez a szerv, nagyon sok esetben tesznek javaslatot a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök akkor tagad meg valamit – ez a kinevezésekkel kapcsolatban merült föl –, ha az államszervezet demokratikus működését súlyosan zavarná. Én azt gondolom: a kegyelmezési bizottságnak egy jól megalapozott döntését milyen alapon gondoljuk azt, hogy a köztársasági elnök nem írja alá? Ez egy vélelem” - fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A 40 év utáni felülvizsgálatra vonatkozó kifogásra Trócsányi László a következőket mondta:

„Most 25 évet mondott a strasbourgi bíróság, ugyanakkor van olyan döntése a strasbourgi bíróságnak, amelyben 30 évet mondott, tehát ezek az éveknek a meghatározása nagyon nehéz. Most is gyakorlatilag az egész büntetési rendszerünket érinti gyakorlatilag ez a kérdéskör. Kíváncsi vagyok a nagykamara véleményére. Természetesen ugye a nagykamara véleményét majd politikai szinten is és jogi-szakmai szinten is meg fogjuk vizsgálni” - jelentette ki Trócsányi László.

Az igazságügyi tárca egy korábbi közleménye alapján az alaptörvény értelmében a tényleges életfogytiglani büntetés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki, a bírói gyakorlatban általában emberölés minősített esete miatt ítélnek valakit tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre, például ha nyereségvágyból gyilkolt, vagy gyermek volt az áldozata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×