eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Kezdődik a vita az alaptörvény-módosításról

Hétfőn tíz órás vitát kezd az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosításáról, amelyen várhatóan a kormányfő is felszólal.

9 órakor kezdődik hétfőn az Országgyűlés eheti egyetlen ülésnapja. A napirend előtti felszólalásokat az interpellációs blokk, illetve a képviselői kérdések órája követi, majd a Ház megkezdi az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt hétfőn beterjesztett, az idegen népesség Magyarországra telepítését tiltó, hetedik alaptörvény-módosítás 10 órás vitáját. Várhatóan a vitán előterjesztőként a kormányfő is felszólal.

Az Országgyűlésben egyébként ez a hét a bizottsági munkáé, holnap 11, szerdán pedig összesen 5 parlamenti bizottság vagy albizottság ülésezik. A Gazdasági bizottság kedden egyebek mellett az atomenergia 2014. évi magyarországi alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést, az Igazságügyi-, a Kulturális-, a Külügyi, a Vállalkozásfejlesztési és az Európai Ügyek bizottsága a tavalyi költségvetés végrehajtását, a Fenntartható fejlődés bizottsága pedig a hulladékgazdálkodási rendszer módosítását vitatja meg.

A Mezőgazdasági bizottság szőlő- bor- és pálinka albizottsága a szeszes italok adóügyeiről Tállai András államtitkárt hallgatja meg, ám foglalkoznak a pálinka név használatával, továbbá a borexport és -import idei alakulásával is. A Mezőgazdasági bizottság Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert hallgatja meg az elmúlt éves tevékenységéről, majd a testület ellenőrző albizottsága előtt szintén a tárcavezető számol be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szervezeti átalakításáról, ezt követően pedig Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert hallgatják meg az idei agrártámogatások kifizetéséről.

Szerdán a Honvédelmi és rendészeti bizottság törvénytervezeteket készít elő a szavazásra, a Nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen tájékozódik az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről, a Népjóléti bizottság a bölcsődei fejlesztésekről hallgatja meg a területért felelős miniszteri biztost, de ülésezik a Nemzetiségek bizottsága és ennek egyik albizottsága is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×