eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Sok a poloska a háznál? Csalogassa oda a madarakat!

A madárbarát kert, illetve a sünök és denevérek életterének a védelme a legkörnyezettudatosabb és egyben leghatékonyabb ellenszere az elszaporodó poloskáknak, lepkekabócáknak és harlekin katicáknak.

„A poloskák, amelyek a szipókás rovarok közé tartoznak, elképesztően fajgazdag csoport: világszerte mintegy 40 ezer fajukat írták le eddig, és Magyarországon is körülbelül 800 fajukat mutatták ki” - emlékeztetett Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

Elmondta, hogy nagyon sok madár és más rovarevő élőlények – például denevérek és sünök – is fogyasztják őket.

„Nemrég Csehországban 46 énekes madárfajt vizsgáltak, és elsősorban azt nézték, hogy mivel etetik a fiókáikat. Kiderült ,hogy a 46 vizsgált fajból 38 – vagyis 82 százalékuk – etetett poloskákkal is. Nagyon széles a fajválaszték: házi- és mezei veréb, csuszka, füzikék, hantmadár, gébicsek, billegetők, a gyurgyalag röptében el tudja kapni, de még a varjak és a szarkák is rendszeresen fogyasztják őket” - közölte Orbán Zoltán.

„Ha lakott területen problémát jelentenek a poloskák – főleg az őszi időszakban, amikor a lakásokba is bemennek – az egyik legjobb gyógyír, ha a lakókörnyezetünknek egészséges a madárvilága”

- hangsúlyozta.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy a poloskák mellett az amerikai lepkekabócák is elszaporodtak Magyarországon. Az utóbbiak esetében már valódi invazivitásról beszélhetünk, mivel természetes ellenség híján nagyon szaporodásnak indultak Magyarországon.

Nem csak arról van szó, hogy a lepkekabócát az amerikai kontinensen a madarak fogyasztják, hanem arról is, hogy ott megvannak a saját parazitarovar fajai és betegségei is. A madarak nyilván megvannak Magyarországon, de az amerikai lepkekabócát megtámadó parazitákból és betegségekből itthon sokkal kevesebb van. Így nem tudják kellő hatékonysággal csökkenteni a számukat az élőhelyükön, ezért emelkedik ezeknek a rovaroknak az állománya ugrásszerűen – magyarázta a szakember.

„A legnagyobb rovarpusztító madarak, amelyek a bokrosokban élnek, mindössze 8-10 grammosak, vagyis egy szelet parizernyi a súlyuk. Ilyenek a poszáták és a füzikék, amelyek az ágakon ugrálva, azokat szinte meg sem mozdítva az ott megbúvó rovarokat szedegetik össze” - ismertette Orbán Zoltán.

„Egy veréb méretű madár normál testhőmérséklete 41-43 Celsius-fok. Hogy ezt a nagyon magas testhőmérsékletet fent tudják tartani a madarak, és repülhessenek – ami a legnagyobb energiaigényű mozgásforma – ezért elképesztő menyiséget kell enniük. Egy 10 gramm körüli madárnak egy nap akár több ezer szúnyogot el kell fogyasztania” - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

A poloskák elszaporodásárólkorábbi cikkünkben olvashat bővebben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×