eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Sufnituningos" a sínjavítás? - lapszemle

A Magyar Időknek nyilatkozó igazságügyi miniszter szerint jövőre juthat tárgyalási szakba az Európai Unió Bíróságán a kvótaellenes per. A Népszabadság arról ír, hogy noha az egészségbiztosító már az év elején javasolta 18 új rákgyógyszer támogatását, nem finanszírozhatja azokat.

A Magyar Időknek nyilatkozó igazságügyi miniszter szerint jövőre juthat tárgyalási szakba az Európai Unió Bíróságán a kvótaellenes per. Trócsányi László azt mondta, az eljárást "kiemelt figyelem kíséri majd, mert jogi és politikai értelemben is precedensértékű ítélettel zárulhat", noha jogi értelemben az október 2-i referendum és a per között nincsen kapcsolat.

A Népszabadság arról ír, hogy noha az egészségbiztosító már az év elején javasolta 18 új rákgyógyszer – köztük a bőrdaganatra, a tüdő-, a prosztata-, valamint a vérképzőszervi rákra ható készítmény – támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat. Ahhoz ugyanis módosítani kellene egy jogszabályt, amely fölsorolja a támogatott szereket.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy az adatvédelmi hatóság is vizsgálatot folytat az új háziorvosi törzskartonok ügyében. Ugyanis nem egyértelmű, miképpen használják fel a betegek adatait, és az érintettek megfelelő tájékoztatást kapnak-e arról, mely adatok megadása kötelező.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy a diplomások családostul hagyják el az országot. A fiatalok körében az Egyesült Királyság a fő célpont. Korcsoport szempontjából a 25 és 39 év közöttiek választják leginkább a kivándorlást. A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének tanulmánya alapján a szakmunkások családja általában Magyarországon marad, azonban a családfenntartó rendszeresen küldi haza a pénzt.

A Magyar Idők viszont arról ír, hogy egyre több hazai vállalat hirdet magyarországi állást a környező, nem uniós országokban. Kárpátalján már szinte minden második újsághirdetésben magyarországi gyárakba, irodákba keresnek munkaerőt, a Délvidéken szintén, ahol ingyenes lakhatási lehetőséggel csábítják a gyári munkásokat, varrónőket, szakácsokat. A lap szerint lassan már csak így enyhíthető az egyre akutabbá váló munkaerőhiány.

Nemrégiben még azt közölte a Népszabadság cikkére reagálva a BKV, hogy szakmailag rendben vannak a 4-es és a 6-os villamos vonalán azok a sínjavítások, amelyeket a lapnak nyilatkozó szakértő „sufnituningként” jellemzett. Ehhez képest most már a közlekedési vállalat sem tartja olyan jónak a javításokat. Legalábbis erre utal az, hogy a tervezettnél jóval előrébb hozták a nagykörút elhasználódott pályaszakaszainak szeptember elején még jövő évre előirányzott javítását.

A Portfolio arról számol be, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette az olaj negyedéves átlagárát, amely az új szabályok értelmében befolyásolja az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. A nemrégiben elfogadott új adószabályok értelmében ez azt eredményezi, hogy az autósok október 1-jétől jövedéki adóemeléssel szembesülhetnek. Tehát jövő szombattól literenként 5, illetve 10 forintos adóemelésre készülhetnek az autózók.

A Napi.hu szerint nagy változást hozna a magyar „agrobizniszben” a kormány. Átláthatóságot ígér az Földművelésügyi Minisztérium, hogy tudni lehessen minden egyes cégről, mit hogyan termel, hol gazdálkodik. A célok között szerepel, hogy az agrárium adja 2050-re a GDP 25 százalékát, valamint szeretnék a tudás- és információalapú mezőgazdaság kiépülését.

A Pénzcentrum.hu összeállításából megtudhatják: egyre több bank kínál valódi nullás, vagy legalábbis igen olcsó számlacsomagot, amely első látásra igen kedvezőnek tűnhet. A számla megszüntetésekor azonban a régi bankunk számlazárási díjat számíthat fel, ráadásul az is előfordulhat, hogy jelentős kedvezményektől esünk el, ha bankot váltunk. A folyószámla kiválasztásakor nem árt előre gondolni arra is, ha hamarosan kölcsönt szeretnénk felvenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×