eur:
387.72
usd:
357.15
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem lesznek migránstelepek - válaszoltak a polgármesterek

Cáfolják az érintett települések, hogy városukba vagy kerületükbe menekülteket költöztetnének. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában azt mondta: egyes baloldali vezetésű önkormányzatok migránsokat akarnak betelepíteni.

A kormányfő hétfői évadnyitó beszédében szólt arról, hogy az Európai Unió a magyar kormány ellenében is migránsokat akarna betelepíteni az országba.

„Ha nem boldogulnak Magyarországgal és Budapesttel, akkor majd leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal vagy Szegeddel. Ezt hirdette meg az Európai Parlament elnöke. Most fog eldőlni, lesznek-e, és ha igen, hol lesznek migránstelepek.”

Az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke a Stern magazinnak idén tavasszal adott interjújában arról beszélt, hogy a menekülteknek meg kell mondani, a védelemhez fűződő joghoz nem jár lakóhely-választási jog, és nem mehet mindenki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába, mert az összes többi európai ország is védelmet nyújt az üldöztetéstől. Martin Schulz akkor úgy fogalmazott: Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Erre akkor úgy reagált a csongrádi megyeszékhely vezetője, hogy szerinte azért juthatott Schulz eszébe a város, mert a német politikus tavaly áprilisban, a menekülthullám tetőzése előtt odalátogatott. Ugyanis akkoriban "nemzetközi híre volt, hiszen konfliktus nélkül vonultak itt át a menekültek, és a szegediek önként hozták az enni- és innivalót az embereknek".

Botka László ezúttal egy Facebook-bejegyzést tett közzé, „a fideszes őrület új szintre emelkedett, mert azt akarják bemagyarázni, hogy egy város önállóan menekülteket tud befogadni. Egyetlen menekült sem akart itt maradni, egyetlen menekültet sem akarnak kötelezően ide költöztetni.”

Salgótarján elutasítja, hogy migránsok települjenek a városba, a közgyűlés ezt határozatban is kimondta – írta a nógrádi megyeszékhely szocialista polgármestere az MTI-hez hétfőn eljuttatott sajtóközleményben. Fekete Zsolt hangsúlyozta: a salgótarjáni közgyűlés baloldali többsége februárban elutasította azt a lehetőséget, hogy a városba migránsok települjenek.

Megszólalt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is.

„Szeretném rögzíteni, hogy egyik szocialista párt által vezetett település sem kíván migránsokat a területére betelepíteni. Ez aljas hazugság és a gyűlöletkeltés egy újabb formája, amelyet teljes mértékben elutasítunk” - fejtette ki.

A XIV. kerületi polgármester nem akart nyilatkozni. Karácsony Gergely közösségi oldalán azt a bejegyzést tette közzé: „Orbán Viktor népszavazási kampány hevében tett kijelentéssel szemben a valóság az, hogy Zugló Önkormányzata és polgármestere nem tárgyalt és jövőben sem fog tárgyalni Brüsszellel semmiféle „migránstelepről”, mint ahogy letelepedési kötvények kibocsátására, és bahreini csokizásra sem készül.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×