eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Teljesen ingyen tanulhat nyelvet bárki

Ingyenes nyelvi képzés indul országszerte a szakközépiskolákban és a szakgimnáziumokban, az oktatásra bárki jelentkezhet - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Odrobina László hozzátette: a heti 18 órás képzés nagy része nyelvi oktatás, kisebb része pedig informatika és vállalkozási ismeretek. Az egyetlen feltétel, hogy legalább 12-en legyenek egy csoportban.

A szakközépiskolákban és a szakgimnáziumokban idegen nyelvet tanulhatnak a jelentkezők. Hogy melyik iskolatípusba kerülnek, az attól függő, hogy milyen nyelvi szinten vannak. Ha nulla nyelvtudással jelentkezik valaki, akkor szakközépiskolában, ha pedig alapfokú szint környékén van a nyelvtudása, akkor szakgimnáziumban tanulhat – közölte a helyettes államtitkár.

„A teljes szakképzési centrum rendszerét bevetjük erre a feladatra. Ez azt jelenti, hogy mind a 700 telephelyen, ha indokolt, megszervezzük a képzést azért, hogy a kisebb városokban is – ahol van telephelyünk – elindulhasson a képzés” - fogalmazott Odrobina László.

Elmondta, hogy a képzésre bárki jelentkezhet, lehet bármilyen életkorú, vagy bármilyen végzettségű, jogosult a képzésre.

Hozzátette: nyilvánvalóan kell egy minimum létszám a képzés elindításához: csoportonként 12 főnek össze kell gyűlnie ahhoz, hogy indulhasson. A szervezésre az iskolarendszerű képzés szabályai vonatkoznak.

Elmondta, hogy a képzést esti tagozaton szervezik, ami azt jelenti, hogy egy héten 18 óra lesz, aminek nagy része – 10-11 óra – nyelvi képzés. Ez egészül ki egy informatikai modullal és a kis- és középvállalkozásokhoz szükséges ügyvezetési ismeretek oktatásával.

A cél az volt, hogy a gazdaságban dolgozók alkalmasak legyenek színvonalasabb nyelvi és informatikai kompetenciákkal megtámogatott munkavégzésre – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Elmondta, hogy idén szeptembertől tízezer ember képzését kezdhetik meg, ötezren az egyik, az alsó szintű képzésre, és ötezren a másik, magasabb szintű képzésen. Magyarázatként hozzátette: mivel iskolai rendszerű képzésről van szó, ezért a kormányrendelet szabályozza azt, hogy hányan végezhetik el azt.

„Ez egy egyéves OKJ-s képzés, de nincs semmilyen szankció, ha valaki bármikor félbehagyja a képzést, és akkor sem, ha az OKJ-s vizsgát valaki nem teszi le, vagy az nem sikerül neki”

- mondta Odrobina László.

„Úgy gondoljuk, hogy az ismeretek, amiket itt tanulnak, nem az OKJ-s vizsgától lesznek jók. Önmagában a nyelvi, informatikai és egyéb kompetenciák is hasznosak a magyar gazdaság számára” - indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×