eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ne hagyja magára a gyermekét iskolakezdéskor!

Akár testi tüneteket is okozhat az iskola, ezért fontos nagyon odafigyelni azokra a gyerekekre, akik most kezdik az első osztályt. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek klinikai szakpszichológusa szerint a szülők sokat tehetnek azért, hogy a gyerek pozitív élményként élje meg az iskolakezdést.

Csenki Laura elmondta: az iskolakezdés miatt főként a szorongóbb alkatú gyerekeknél jelentkezhetnek úgynevezett internalizáló tünetek, olyanok, amelyek inkább befelé képeznek tüneteket. Ilyen a szorongás, a szomatizációs tünetek, a fejfájás, a hasfájás, és az is előfordul, hogy újra bepisilnek a gyerekek. Míg az elevenebb gyerekek inkább ingerlékenyebbek lesznek, és magatartásproblémáik lesznek.

Hozzátette, hogy a szülő már bőven az iskolakezdés előtt nagyon sokat tehet azért, hogy ez a változással járó krízishelyzet a legkevésbé viselje meg a gyereket.

„Általános, közhelyszerűen elcsépelt tanácsoknak tűnnek, de ettől függetlenül nagyon fontos, hogy a szülő minél többet beszélgessen a gyermekével arról, hogy mi vár rá az iskolában, mi fog vele történni” - hangsúlyozta a szakpszichológus.

Tanácsa szerint ezek inkább pozitív, építő jellegű beszélgetések legyenek.

„Sokat segít a gyereknek, ha a szülő saját pozitív példát hoz az életéből. Ha a szülő ismeri azt a közeget, ahová járni fog, akkor írja le neki szóban, de ha van egy idősebb ismerős, szomszéd gyerek, akkor kérjük meg őt, hogy meséljen egy kicsit neki az iskoláról. A szülő megteheti azt is, hogy többször elsétálnak az iskola felé” - javasolta Csenki Laura.

„Ha a szülő az iskolakezdés után kellően odafigyel a gyerekére, és beszélget vele az iskolai élményeiről, akkor egyrészt tájékozott lesz abban, hogy mi történt ott, másrészt pedig a gyerek számára is megnyugtató, ha erről be tud számolni, és el tudja mondani akár a pozitív, akár a negatív élményeit” - fogalmazott a gyermek klinikai szakpszichológus.

Gyerektől és helyzettől is függ, de ezek általában két-három hónapon belül rendeződni szoktak. Ha ez nem történik meg, hanem a tünetek tartósan fent maradnak, akkor mindenféleképpen érdemes ezt első körben a pedagógusokkal átbeszélni, ha pedig mindannyian úgy látják, akkor érdemes pszichológustól segítséget kérni” - tanácsolta a szakember.

Elmondta, hogy tapasztalataik szerint az iskolával kapcsolatos problémákkal október végén, november elején szoktak a szülők szakemberhez fordulni, mivel addigra már a probléma természetes rendeződése megtörtént volna.

Hozzátette, hogy általában a pedagógusok is érzékenyek arra, hogy a problémák 2-3 hónapon belül elmúlnak-e a gyerekeknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×