eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Eltűntek a madarak a kertekből

Eltűntek a madarak a kertekből, parkokból - az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett erről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez. A szervezet szóvivője azt mondja: ez normális jelenség. A költési időszak végeztével a lakóövezetekből az erdőkbe húzódnak a madarak; sok vándorló pedig ezekben a hetekben indul el délnek.

„Az elmúlt egy-két hétben a Madártani Egyesülethez több bejelentés is érkezett az ország számos pontjáról azzal kapcsolatban, hogy eltűntek a madarak, nem látnak az emberek rigókat, tengeliceket, csicsörkéket, és más madarat” - közölte Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, hogy szó sincs szokatlan természeti jelenségről, esetleg természetvédelmi problémáról, ez egy teljesen természetes jelenség.

„Az elmúlt hónapokban, április közepétől hozzászoktunk ahhoz a lakott területeken, hogy csicseregnek a madarak, etetik a fiókáikat, nagy a madárnyüzsgés az itatók körül is” - idézte fel.

„Augusztus elején azonban jelentős változás történik, mert ilyenkor több hónap után megváltozik a madarak viselkedése, gyakorlatilag véget ér a költési szezon” - tudatta Orbán Zoltán.

„Eddig ugyanis a madarak helyhez kötöttek, védik a saját területüket. Amikor azonban véget ér a második költés is, és kirepültek a fiókák – 10-15 nap múlva már önállóvá is válnak – általában nem csak a család fiataljai szélednek szét, hanem a tojó és a hím közötti párkapcsolat is felbomlik, és elkezdenek a madarak kóborolni, a vonuló fajok pedig elkezdenek felkészülni a vonulásra” - fejtette ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

„Így míg eddig koncentráltan voltak jelen a madarak, ilyenkor szétszélednek az országban. Ilyenkor még a lakott területen élő madarak is inkább kihúzódnak a külterületekre. Ezért ürülnek ki a kertek, az utcák, a parkok, emiatt tűnik úgy, hogy hiányoznak a madarak” - magyarázta Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, a közhiedelemmel ellentétben a madárvonulás nem egy néhány nap alatt, egy-két hét alatt lezajló jelenség. Mivel ősszel már a madarakat nem hajtja a költési időszak, sokkal jobban elhúzódik a vonulás, mint tavasszal, amikor a telelő területről hajtja a madarakat a szaporodási vágy. Tavasszal harmadannyi idő alatt repülnek vissza a fészkelőhelyre.

„Ebből következően az őszi vonulás nagyon elhúzódó jelenség: augusztustól október végéig, novemberig tart” - mondta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×