eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Jogszerűek a fakivágások az Állatkertben – hírösszefoglaló

Szász Emese aranyérmet nyert, Hosszú Katinka Európa-csúccsal mutatkozott be a 31. nyári olimpián Rio de Janeiróban. Jogszerűen, engedély birtokában történnek a fakivágások a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Életének 73. évében elhunyt Laux József dobos. Hírösszefoglaló.

Megszületett az első magyar aranyérem a 31. nyári olimpián Rio de Janeiróban. A párbajtőröző Szász Emese nyerte. A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-13-as döntetlent játszott a világ- és Európa-bajnok szerb együttessel. A szám háromszoros világbajnoka, Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a döntőbe 400 méter vegyesen. Az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz második lett előfutamában, így bejutott a negyeddöntőbe, és a másik magyar evezős egység, a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes is bejutott a középfutamba. A 48 kilogrammos cselgáncsozó, Csernoviczki Éva hetedik lett.  Szilágyi Liliána az előfutamból a tizedik idővel jutott elődöntőbe 100 méter pillangón. Miskolczi Julianna a 22. helyen végzett női légpuskában, Tátrai Miklós 42. lett férfi légpisztolyban

Ünnepélyes keretek között jelképesen összeöntötték az idei Magyarok Kenyerének sütéséhez Kárpátalja magyarlakta településein gyűjtött búzát az ungvári járási Nagydobronyban. Az ünnepséget megnyitó beszédében Őrhidi László, a gyűjtést szervező alapítvány elnöke elmondta: a program keretében 44 tonna terményt adtak össze a gazdák a megye 109 településén.

Az LMP szerint túl kevés a pályázatértékelő, a jelenlegi ütem mellett nem biztosított a 2020-ig rendelkezésre álló uniós források lehívása. Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője közölte: Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter korábban június végére ígérte az új, 3 ezer főből álló pályázatelbíráló rendszer létrehozását, hogy 2018-ig le tudják hívni az összes uniós forrást. Ebből azonban nem lett semmi.

Jogszerűen, engedély birtokában történnek a fakivágások a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézmény közölte: a múltban is vágott ki fákat, és a jövőben is fog, de mindenkor szakmai indokok alapján, a fennálló szabályokat maradéktalanul betartva. A Fővárosi Állat- és Növénykert azt követően adott ki közleményt, hogy az augusztus 1-én, hétfőn végrehajtott fakivágásokkal összefüggésben a magukat Ligetvédőknek nevező csoport engedély nélkül fakivágásról beszélt. Az Állatkert egyeztetést kezdeményezett a civilekkel, akik elismerték közléseik valótlanságát.

Az MSZP szerint megbukott a kormány demográfiai harca. Bangóné Borbély Ildikó úgy fogalmazott: tragikusan kevés gyermek születik és megmagyarázhatatlanul sokan halnak meg. A szocialista politikus hangsúlyozta: a kormány folyamatosan a családok megerősítéséről beszél, miközben több mint félmillió aktív munkavállaló hagyta el az országot, és gyermeket vállalni a legnagyobb szegénységi kockázatot jelenti. A 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben.

Gyenge-közepes idei méhészévet zárt az ágazat. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a 29. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján Jászberényben azt mondta: a tavaszi szélsőséges időjárás az akác nektározását sok térségben szinte a nullával tette egyenlővé, illetve több területen is minimalizálta a hozamokat. Egy országosan kiemelkedő mézhozam évek óta várat magára. Czerván György hangsúlyozta ugyanakkor, hogy augusztus elsejével elindult a magyar méhészeti nemzeti program 2016-2019-es ciklusa, amely reményt adhat a méhészeknek.

A címvédő Ferencváros gól nélküli döntetlent játszott a Paks otthonában a labdarúgó NB I negyedik fordulóján. A Budapest Honvéd 3-0-ra győzött a Diósgyőr otthonában.

Életének 73. évében elhunyt Laux József dobos, az Omega és a Locomotiv GT egyik alapítója. A zenészt szívbetegség után, szombaton érte a halál. Laux József 1943-ban született Budapesten. Már a gimnáziumban zenekart hozott létre Kóbor Jánossal. 1962-ben alakult meg az Omega, amely először még angolszász számokat játszott, és csak Presser Gábor 1967-es belépése után adott elő saját dalokat, például a Petróleumlámpát, a Tízezer lépést vagy a Gyöngyhajú lányt. Társaival 1971-ben megalakította a Locomotiv GT-t, majd az LGT 1976-os ötödik, dupla lemeze után Amerikába költözött.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×