eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ki kapja ingyen a tankönyvet? - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy változó intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás Budapest kerületi beosztásának módosításáról. A Magyar Nemzet cikke szerint az ország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát verte el a júliusi jégeső.

A Népszabadság arról ír, hogy változó intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás Budapest kerületi beosztásának módosításáról. Tarlós István főpolgármester szerint létezik olyan elképzelés, hogy a kerületek számát hat-nyolcra csökkentsék, például a belső városrészek összevonásával. A városvezető azonban hangsúlyozta: az elképzelések ellenére az sem kizárt, hogy minden marad a régiben.

A Magyar Idők cikke szerint Pintér Sándor belügyminiszter Takács Tibort, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesét nevezné ki a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a TIBEK vezetőjévé. A lap úgy tudja, a vezérőrnagy kinevezését a belügyminiszter már előterjesztette Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki azt jóvá is hagyta.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: hiába gyógyulnának meg hetekkel, sőt, hónapokkal hamarabb azok a betegek, akiket a hagyományos műtéti technika helyett világszínvonalú artroszkópiás eljárással operálnak, Magyarországon egyelőre alacsony azoknak az orvosoknak a száma, akik el tudják végezni a beavatkozást. A lap úgy tudja: sokan meg sem tanulják kezelni a milliókért beszerzett műtéti eszközt.

A Magyar Idők arról ír, hogy a helyi önkormányzat vette meg a Kapuvári Hús Zrt. egykori telephelyét, amivel véget ért a 2012 óta tartó felszámolási eljárás. A város 120 millió forintot fizetett a területért, azt azonban még nem tudni, mit kezd majd vele. A húsüzem tartozása meghaladta a 10 milliárd forintot, a társaság egyes vezetői ellen büntetőeljárás indult, különösen nagy értékű költségvetési csalás megalapozott gyanújával.

A Magyar Nemzet cikke szerint az ország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát verte el a júliusi jégeső, egyes területeken a tőkék 80 százaléka sérült meg. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint országszerte összesen hatezer hektár szőlő sérült a jégveréstől, amely a legnagyobb károkat Veszprém megyében okozta.

A Népszabadság összeállításából kiderül: ősztől ismét Brüsszelben dolgozik a kémkedéssel gyanúsított jobbikos Európai Parlamenti képviselő, Kovács Béla. A politikus ellen 2 és fél éve folyik nyomozás, mentelmi jogát is felfüggesztették, legutóbb márciusban hallgatták ki a hatóságok.

GAZDASÁGI LAPSZEMLE

A Napi.hu összeállításából kiderül: az első félévben félmilliárd forinttal többet hagytak az autóvásárlók az eredetvizsgálóknál, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az eredetvizsgák száma 12 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, meghaladta a 250 ezret.

A Portfolio arról ír, hogy az Európai Bizottság által negyedévente publikált konjunktúra-felmérésből kiderül: jelentős mértékben megugrott a harmadik negyedévben a munkaerőhiány a magyar iparban, a cégek több mint 70 százaléka jelezte, hogy a dolgozók hiánya korlátozza a termelést. Bár a szolgáltató szektorban csak a vállalkozások harmada jelezte ugyanezt, ott is fokozódott a létszámhiány.

A Pénzcentrum.hu összeállítása szerint a három éve tartó tankönyvreform minden évben jelentős változásokat hoz a diákok életében. Idén az egyik legnagyobb újdonság, hogy minden alsó tagozatos általános iskolás ingyen kapja a tankönyveket. A gazdasági portál összeszedte, kik jogosultak még ingyenes tankönyvre szeptembertől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×