eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Fidesz-KDNP az abszolút többség határán

Tárki: továbbra is biztosan vezet a Fidesz-KDNP.

Továbbra is biztosan vezet a Fidesz-KDNP, amely az abszolút többség határán mozog - közölte a Tárki a legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött valamelyest az elmúlt negyedévben.

Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt. A pártválasztók körében is hasonló mértékben, 2-2 százalékponttal változott a kormánypártok és a Jobbik szavazóinak aránya, 47-ről 49 százalékra, valamint 20-ról 22 százalékra.

A szocialista párt támogatottsága viszont csökkent: a teljes népesség körében 10-ről 8 százalékra, a pártválasztók körében pedig 18-ról 13 százalékra.

A Tárki mérése szerint a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága júliusban változatlan: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll, míg a pártválasztókon belül 8, 4, 2 százalékot kapnának. Utóbbi körben a PM-et 1 százalékra mérték.

A szervezet közleményében kiemelte: a kormánypártok vezető pozícióját továbbra sem veszélyezteti a többi parlamenti párt, sőt áprilishoz képest kissé még növelni is tudták a szavazótáborukat, hozzátéve: a második helyen álló Jobbik is hasonló mértékben bővült. Az MSZP leszakadóban van, különösen a pártválasztókra vetített adatok alapján - írták. A baloldali pártok (MSZP, Demokratikus Koalíció, Együtt, Párbeszéd Magyarországért) szavazóit vizsgálva az látható, hogy a Jobbik és ezek összesen bírnak akkora támogatottsággal, mint a Fidesz-KDNP egyedül - tették hozzá. A LMP tartósan a bejutási küszöb környékén teljesít, és az utóbbi hónapokban az egyes pártok konkrét arányát aktuálpolitikai események mozgatják - jegyezték meg.

A pártot nem választók aránya 5 százalékponttal, az áprilisi 43-ról 38 százalékra csökkent, azaz valamelyest aktivizálódott a valamilyen okból passzívak tábora.

"Mindez elsősorban a pártpreferenciájukat titkolók, azaz a nem válaszolók arányának csökkenésének köszönhető" - írták, megjegyezve, hogy a csökkenés ellenére tízből mintegy négy szavazó nem tud pártot választani vagy nem árulja el preferenciáját, így továbbra is ez a legnépesebb szavazói csoport Magyarországon.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt július 15. és 24. között végezték mintegy ezer ember felkeresésével, a véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×