eur:
400.63
usd:
362.52
bux:
73347.1
2024. október 2. szerda Petra

Takács Szabolcs: "Nem az uniós tagságról kellene népszavazást tartani"

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára nem tartja kizártnak, hogy akár 2020-ig is elhúzódhat Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közösség más tagállamának nem az EU elhagyásáról kellene népszavazást tartania.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint az angol parlamenti képviselők 80 százaléka nem ért egyet a brit választók azon döntésével, hogy a szigetország elhagyja az Európai Uniót. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában ezt egy komoly belpolitikai krízisnek nevezte.

De azt sem lehet kizárni, hogy Nagy-Britanniában valamikor előrehozott választást tartanak és ennek eredményeként új parlament és kormány áll fel.”

A jelenleg kormányzó konzervatívok szeptember 9-én tartanak tisztújítást, ahol David Cameron utódját választják meg a pártban és adott esetben jelölhetnek a helyére egy új miniszterelnököt is. Közben pedig el kell indulnia Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti tárgyalásoknak.

Miután elindulnak a tárgyalások, meglátjuk, mennyi ideig tart. Azt sem lehet kizárni, hogy évekig, akár 2019-20-ig is.”

Takács Szabolcs továbbra is erőltetettnek tartja Brüsszel migrációs politikáját, amire még mindig nincs megfelelő – az emberek számára is elfogadható – válasz.

Nem az uniós tagságról kell népszavazást tartani, hanem arról, hogy az európai intézmények tudnak-e hiteles és a polgárok számára elfogadható válaszokat adni a nagy válságokra.”

A kora ősz kérdése lesz az, hogy milyen súllyal vehet részt az uniós döntéshozatalban Nagy-Britannia abban az átmeneti időszakban, amíg tagja a közösségnek. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára azt mondta: a brit kilépés mindenképpen hatással lesz vagy adott esetben módosíthat az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×