eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Török Gábor: "Ez egy lassú, fokozatos méreg is lehet"

Teljes kormánypárti vereség a népszavazás - mondta az InfoRádióban Török Gábor politológus. A Vision Consulting igazgatója kiemelte: a vereség hatására jelentősen meggyengülhet Gyurcsány Ferenc kormányfő legitimitása akár az MSZP-n belül is. Hozzátette: a Fidesz annyit tehet, hogy továbbra is nyomás alatt tartja a kormányoldalt.

Teljes kormánypárti vereséget hozott a vasárnapi népszavazás, ami azzal a következménnyel járhat, hogy jelentősen meggyengül a kormányfő legitimitása akár saját pártján belül is - mondta az InfoRádiónak Török Gábor politológus.

A Vision Consulting igazgatója kiemelte: az elmúlt fél-egy évben tapasztalható volt az elbizonytalanodás az MSZP-n belül arra vonatkozólag, van-e esély ezzel a miniszterelnökkel arra, hogy egy újabb választáson ismét kormányzati tényezők maradjanak.

Ez februárban csökkeni kezdett, de a mostani vereség ezt a bukási spirált ismét beindíthatja, sőt, fel is gyorsíthatja - tette hozzá.

A politológus hangsúlyozta: a kormány bukása az egyik lehetséges forgatókönyv, de nem automatizmus, és nem is túl valószínű forgatókönyv.

Ha ez az eredmény megrengeti a koalíciót, akkor lehet olyan forgatókönyvről beszélni, mint például az előrehozott választás - közölte Török Gábor. Hozzátette: ez egy lassú, fokozatos méreg is lehet.

Ha a kormány képes átvészelni ezt a mostani jelentős kudarcot, semmi változás nem lesz a magyar politikában - emelte ki.

A Vision Consulting igazgatója szerint a Fidesz lehetőségei korlátozottabbak, a győzelem ellenére is. Hozzátette: nem a Fideszen, hanem a kormányon fog múlni, hogy mi történik.

Az ellenzéki párt annyit tehet, hogy továbbra is nyomás alatt tartja a kormányoldalt, valamint kezdeményezésekkel próbálja erodálni a koalíció összetartását - vélekedett a politológus.

A Fidesz önmaga nem tudja elérni sem a kormányfő távozását, sem a koalíció felbomlását, ennyiben a helyzete nehezebb és korlátozottabb - emelte ki Török Gábor.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×