eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Forráshoz jut a Terror Háza

Százötvenezer ember vett részt eddig szűrővizsgálaton a Szűréssel az Életért Program keretében - írja a Népszabadság. Az eddig érintett hét nagyvárosban ezrek keresték föl az országos szűrési roadshow vizsgálóhelyeit, több helyen háromszoros volt a túljelentkezés.

A szakemberek hatezer beteget szűrtek ki, az időben észlelt problémáról tanúskodó lelet többeknél életmentőnek bizonyult. Ez a SZ.É.P., vagyis a kormányzati szűrőprogram tavalyi mérlege.

Van, aki szerint az ingyenesség, mások szerint a tájékoztatás, vagy egyszerűen csak a "körítés" mozgósította az embereket.

Dr. Horváth Béla, a szűrésben részt vevő bőrgyógyász azt mondja: a háziorvosoknak nincs idejük arra, hogy elmondják, milyen vizsgálatokra kellene elmenniük az embereknek.

A legtöbben arról panaszkodnak, hogy "az ajtóból vizsgálták meg", nemegyszer jön úgy a beteg, hogy nem vették észre nála a bajt - mondja.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével 1,2 milliárd forintot nyert a Terror Háza Múzeumot működtető Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány - olvasható a Magyar Nemzetben.

A következő két évben mintegy 30 ezer interjút készítenek a XX. század történéseinek szemtanúival a középfokú oktatási intézmények diákjai az Emlékpontok elnevezésű program keretében. A programban mintegy 250 iskola vehet részt, a diákok pályázhatnak a programban való részvételre.

Újra az egekbe szöktek az állampapírhozamok: a háromhónapos diszkontkincstárjegyé pénteken újabb 34 bázisponttal, 8,6 százalékra emelkedett - számol be róla a Világgazdaság.

A hosszabb futamidejű - három-, öt- vagy tízéves - kötvények hozama ennél is magasabbra ugrott.

A drasztikus emelkedést több okkal magyarázza a piac: az egyre kínzóbb likviditáshiány, a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésének újabb hulláma, illetve az év elején megváltoztatott nyugdíjpénztári szabályozás egyaránt szerepet játszott a jelenségben.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a dohányzás zárt közterületeken történő teljes tilalma tartja izgalomban a vendéglátóipart, amelynek jelen pillanatban semmi esélye arra, hogy érdemi forgalmi javulás következzen be. A számítások szerint a lakosság 2010-ig nem heveri ki a megszorításokat. Ezt követően is még 1-2 év mire újra élénkül a helyek forgalma.

Amíg a vendéglátás gyenge hasznot produkál, addig a fennmaradáshoz a szektor munkaerővel és munkaidővel igyekszik trükközni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×