eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már csak egy nap az első bevallási határidőig

Február 15-ig kell benyújtaniuk az adóbevallást az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezettek magánszemélyeknek, valamint ez a határideje az egyszerűsített vállalkozói adó bevallásának is. Az APEH bevallási főosztályának vezetője a bevallási nyomtatvány változásairól beszélt az InfoRádiónak.

Krisó Csaba közölte: számos változás történt a bevallásban, a legfontosabb az, hogy a nyomtatvány saját maga önellenőrzése és pótlása. Ha valaki módosítani akarja az adatokat, akkor nem kell új bevallást kitöltenie, hanem a beküldött bevallásában utólag megváltoztatja azokat a sorokat, amelyre utólag kapta meg az igazolást, vagy feltárta az adófizetési kötelezettség változását, és ugyanazt a bevallást küldi be ismételten. Ez a dokumentum így 2013-ig érvényes lesz, az elévülési időig ugyanazt a bevallást kell használni.

A szakember emlékeztetett arra, hogy február 15-ig az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek kell teljesíteniük a bevallást, minden más magánszemély számára május 20. a határidő.

Krisó Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a bevallás szerkezete is megváltozott, elektronikusan kitöltve egy előlap-vezérelt nyomtatvány, az előlapon lehet meghatározni, hogy egyéni vállalkozó, magánszemély vagy őstermelő nyújtja-e be a dokumentumot, és a kitöltés során csak azok az oldalak jelennek meg, amelyek rá vonatkoznak.

Lényeges, hogy az ötös lapon, ahol az elkülönülten adózó jövedelmek vannak, megváltoztattuk a sorrendet, felülre kerültek azok a sorok, amelyeket az előző években a legtöbben töltöttek ki - tette hozzá az adóhatóság bevallási főosztályának vezetője.

Krisó Csaba szerint szintén lényeges a magánszemélyek különadójának hetes lapja, hiszen az összevonandó jövedelem nyugdíjjárulék alap felső határa feletti (6.748.850 forint) kereseteknél 4 százalékos különadót kell fizetni, ezt ezen a lapon kell bevallani. Ezeket az adatokat át kell vezetni 0753C-lap 75-ös sorára.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×