eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A főigazgató lemondása lezárta a koalíciós vitát

Lemondott a Szent János kórház főigazgatója. Kázmér Tibort két éve nevezték ki az időközben megaintézménnyé vált kórház élére. Helyzete az utóbbi időben bizonytalanná vált. Ebben szerepe volt annak, hogy a szocialisták, az MSZP-s Havas Szófia orvos-igazgató menesztése miatt már korábban szerették volna elmozdítani.

Havas Szófia a főváros egészségügyi bizottságának alelnökeként mintegy főnöke, a kórház orvos-igazgatójaként viszont beosztottja volt Kázmér Tibornak. Tavaly márciusban a főigazgató indoklás nélkül leváltotta a korábban országgyűlési képviselőként is dolgozó orvos-igazgatóját, aki emiatt munkaügyi pert indított.

Hónapokkal később, augusztusban a fővárosi közgyűlés határozott a Budai Gyermekkórház, a Margit kórház és a Szent János kórház összevonásáról, amit a szocialista Horváth Csaba főpolgármester-helyettes már áprilisban javasolt.

Már akkor felmerült, hogy az intézmény élére pályáztatással keresnének vezetőt. A szocialisták az összevonásról szóló döntés után is ragaszkodtak ahhoz, hogy a főigazgatói posztra pályázatot írjanak ki, de a szándék mögül hiányzott a koalíciós egyetértés, az SZDSZ ugyanis nem tartotta időszerűnek a pályáztatást.

Mindeközben a János kórház főigazgatója három feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, többek között egy visszadátumozott szerződés és egy CT-berendezés beszerzése miatt, ugyanakkor más ügyek is napvilágot láttak: októberben le kellett állítani a kórház 9 liftjét, annyira rossz műszaki állapotban voltak. Novemberben pedig az orvosi gázellátó rendszerről állapították meg, hogy katasztrofálisan működik.

Koalíciós vita a pályázatról

A lift-ügyben megállapították Kázmér Tibor általános felelősségét is, a gáz-ügyben pedig vizsgálatot indítottak.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes november végén közölte, hogy nincsenek megelégedve Kázmér Tiborral, a főigazgatót le kell váltani, és mást állítani a január elejétől összevontan működő intézmény élére.

2007 decemberében is szóba került a pályázat kérdése, akkor az egészségügyi bizottság szabaddemokrata elnöke, Szolnoki Andrea azt mondta, a pályázat kiírása jogilag nem indokolt, de azért sem kívánják támogatni, mert úgy látják, az új kiírás kifejezetten Kázmér Tibor ellen szólna.

Lényegében ugyanez volt a Fidesz álláspontja is. A párt közölte, hogy nem akarnak asszisztálni Kázmér Tibor, és Havas Szófia személyes konfliktusához. Kázmér Tibor lemondásával szabad utat kapott a pályázat, amit hamarosan kiírnak, és várhatóan májustól már új főigazgatója lesz a Szent János kórháznak.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×