eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Megkezdődött a katasztrófaturizmus a leomlott löszfalnál

Lelassult a dunaszekcsői löszfal mozgása, egyelőre nem kell hatalmas földmennyiség leomlásától tartani - mondta az InfoRádiónak a polgári védelem helyi kirendeltségének vezetője. A dunaszekcsői polgármester hangsúlyozta: nincs veszélyben a lakosok ivóvízellátása, annak ellenére sem, hogy az azt biztosító víztorony a löszfal közelében van.

Kedd este óta nem süllyedt tovább a dunaszekcsői löszfal, amely, ahogy csúszik, tolja maga előtt az altalajt, a kövek pedig zátonyt hoztak létre a Duna medrében. Föld még nem esett a Dunába - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere.

Faller János közölte: nem lehet megállítani a löszfal csúszását, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a folyamat felgyorsul, vagy lassú lesz-e - tette hozzá a polgármester.

"Valamire vár a hegy, az látszik rajta" - mondta Faller János.

Dunaszekcső polgármestere hozzáfűzte: ha a löszfal egyszerre omlik a folyóba, annak medre szűkebb lesz.

Továbbra is korlátozzák a hajóforgalmat a területen, a kikötési tilalmat, illetve a hajózási útvonal szélét jelző bólyákat nemrégiben beljebb vitték 20-25 méterrel a Duna közepe felé - közölte Faller János.

A löszfal közelében áll a dunaszekcsői víztározó is, amely egyelőre nincs veszélyben; ha ez a helyzet megváltozik, akkor is megvannak az ivóvízszolgáltatás biztosításának műszaki feltételei - hangsúlyozta a település polgármestere.

Katasztrófaturizmus

A polgári védelem dunaszekcsői kirendeltségének vezetője az InfoRádiónak elmondta: továbbra is őrzik a területet, ugyanis egyre több kíváncsiskodó jelent meg az életveszélyesnek minősített területen. A löszfalat az önkormányzat szakemberei háromóránként ellenőrzik.

A 70 méter magas löszfal eddig csaknem tíz métert süllyedt. A dunai hajóforgalmat ezen a szakaszon már kedden korlátozni kellett.

Oláh Tibor cáfolta, hogy keddről szerdára virradóra éjszaka újabb nagy mennyiségű föld zuhant volna a Dunába.

Arra azonban rámutatott: sok felelőtlen ember még kedd este nyolckor is kint volt a területen.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×